KAKO SU SRBI ZAVEDENI FRANCUSKOM KULTUROM: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

J.S.

26. 01. 2022. u 22:27

KAO kolevka kulturne diplomatije, Francuska je još od vremena Napoleona Bonaparte težila da svoju kulturu, a preko nje i uticaj, proširi na Balkan kako bi na ovom prostoru ustanovila najpre ekonomsku, a potom i političku moć.

КАКО СУ СРБИ ЗАВЕДЕНИ ФРАНЦУСКОМ КУЛТУРОМ: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Kako dr Aleksandra Kolaković navodi, ova pregnuća Francuske bila su ostvarivana otvaranjem francuskih škola, kursevima jezika i promovisanjem učenja, pomaganjem društava za kulturnu saradnju. Jedno od njih je Francuska alijansa (Alliance française), osnovana 1883. godine, koja je aktivno radila na promovisanju francuskog jezika i kulture u Srbiji i organizovanju besplatnih kurseva. 

Osim slanja knjiga, novina i časopisa, saradnji su doprinosili i nekadašnji francuski đaci,koji su opčinjeni drugačijom kulturom, u srpsku sredinu prenosili rezultate. Dr Kolaković ističe da su nemački mediji u osvit Velikog rata prenosili kako su Srbi „zavedeni francuskom kulturom".

Član Književnog društva Beograda, osim mnogobrojnih nekadašnjih francuskih đaka, bio je i srpski kralj Petar Karađorđević, čime je jasno da je članstvo u ovom udruženju bila stvar prestiža. Francuska je pomagala rad Književnog društva Beograda, stimulišući promotere kulture nagradama i stipendijama.

Godine 1910. osnovana je i Francusko-srpska banka, u Francuskoj su podizani zajmovi, i njen politički uticaj u Srbiji se uvećavao. Dr Kolaković napominje da je grad Beograd 1920. od generala Franše d' Eperea primio Legiju časti, a da je Školska konvencija iz iste godine predviđala da se francuski jezik uči kao obavezan predmet.

Kompletno predavanje  dr Aleksandre Kolaković na temu „Kulturna diplomatija Francuske na Balkanu: istorijsko iskustvo" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima