"BUHA" DRUGI PUT NA DOBOŠU: UTP "Putnik Prijepolje" u stečaju, imovinu na Jabuci prodaje u petak

A. ROVČANIN

25. 01. 2022. u 10:26

AGENCIJA za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Putnik Prijepolje" d.o.o. u stečaju, odnosno Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" na Jabuci.

БУХА ДРУГИ ПУТ НА ДОБОШУ: УТП Путник Пријепоље у стечају, имовину на Јабуци продаје у петак

Foto "Vikipedija"

Po početnoj ceni od ukupno 44,6 miliona dinara, grupisano u tri celine, nudi se više objekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva, i oko pet hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta. Licitacija je zakazana za petak 28. januar.

Prodaji kompleksa, mađutim, protivi se više građanskih organizacija, kojima se pridružilo i Društvo konzervatora Srbije. Oni traže od nadležnih institucija da spreče prodaju kompleksa, posvećenog pionirima i omladincima Jugoslavije poginulim u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Pionirski dom na Jabuci, Foto A. Rovčanin

Simbol revolucije i Titovog doba, Memorijalni kompleks "Boško Buha" na Jabuci, koji već decenijama stoji zaključan i propada, država opet pokušava da proda. Za razliku od prvog pokušaja, koji je propao početkom 2019. godine, zbog pokretanja peticije za sprečavanje prodaje kompleksa od strane nekoliko organizacija, sada je cena "akcijska" i niža za 50 odsto. Kupac će dobiti hotel površine 4.770 kvadrata i još 12 objekata turizma, zgradu kulture i nešto više od pet hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Žitelji grada na Limu različito gledaju na prodaju kompleksa na Jabuci. Jedni smatraju da bi prodajom i obnovom kompleksa Prijepolje ponovo moglo da se vrati na turističku mapu Srbije, sa koje je odavno nestalo. Drugi, kojih je daleko više, ipak smatraju da je prodaja nameštena, da se kupac zna unapred, te da će dobiti u bescenje hotel i još 12 objekata i zemljište na atraktivnoj lokaciji, uz samu granicu sa Crnom Gorom.

- Pamtim vreme, pre raspada bivše, socijalističke Jugoslavije, kada su na Jabuku svake godine dolazile hiljade đačkih ekskurzija iz svih delova tadašnje zemlje. Radilo je i skijalište, a u hotelu i u privatnom smeštaju tražio se krevet više. Sada su ti objekti oronuli, i skroz propali, tako da eventualna prodaja ništa ne može da promeni. Nekome se samo namešta da dobije zemljište u bescenje na atraktivnoj lokaciji - smatra Marko, koji je penziju stekao radeći u nekadašnjem prijepoljskom tekstilnom gigantu, koji je posle privatizacije zatvoren.

Hotel nekada bio vrlo posećen, Foto A. Rovčanin

Prodaji Memorijalnog kompleksa ponovo su se usprotivile i građanske organizacije i aktivisti, kojima se pridružilo Društvo konzervatora Srbije.

U pismu upućenom Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, stečajnom upravniku Miloradu Simoviću i predsedniku Opštine Prijepolje Vladimiru Babiću, traži se obustavljanje prodaje, koja je zakazana za 28. januar.

- Društvo konzervatora Srbije se snažno protivi prodaji Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" i zahteva od svih nadležnih institucija, a pre svih Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da učine sve u svojoj moći da se ovaj proces zaustavi - navodi se između ostalog u pismu Društva konzervatora Srbije, dostavljenom na više adresa državnih institucija.

KULTURNO DOBRO OD IZUZETNOG ZNAČAJA

MEMORIJALNI kompleks je 1986. dobio status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Turistička posećenost bila je i razlog što je opština Prijepolje kapacitete u kompleksu predala na upravljanje "Putniku", čiju imovinu sada država prodaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)