LEDENICE MOGU I DA UBIJU: Kazne i do 100.000 dinara za neodgovorne, a stanari su dužni da ih uklone

Novosti online

10. 01. 2022. u 20:13

U SRBIJI sneg uveliko pada, a padaće i naredna tri dana.

ЛЕДЕНИЦЕ МОГУ И ДА УБИЈУ: Казне и до 100.000 динара за неодговорне, а станари су дужни да их уклоне

Foto: Arhiva "Novosti"

Temperature koje će ići u debeli minus. Po ovakvom vremenu važno je znati šta raditi u slučajevima kada se formira snežni pokrivač, šta kada on zaledi, kao i ko je zadužen gde da čisti sneg, ali i ledenice. Prema odluci o komunalnom redu, obaveza stambene zajednice je da očisti ledenice sa krova.

Ledenice predstavljaju veliku opasnost jer njihov pad s velikih visina može da ubije prolaznike, a takvih slučajeva je već bilo i u Srbiji. Zbog toga otkrivamo ko odgovornost za ledenice na zgradama i koga sugrađani trebaju da zovu kada se one formiraju na krovovima, ukoliko nisu u stanju da ih sami uklone.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, kao i vatrogasci, na teren izlaze samo u slučajevima kada su ugroženi životi i dobra. Iz tog Sektora objašnjavaju da oni izlazie na teren po prijavi tamo gde je problem.

- Nažalost, ne možemo stići svuda, već samo na najkritičnije lokacije. Isto tako, gde je ugrožen ljudski život, uvek su se vatrogasci dobrovoljno javljali - saznaje se nezvanično iz Sektora za vanredne situacije.

Kako je rečeno, odgovornost kod stambenih zgrada snose upravnici zgrada, a kada je u pitanju institucija, onda je nadležan rukovodilac.

- Upravnik zgrade ili, na primer, rukovodilac institucije mogu, u najmanju ruku, da ograde ulicu tako da ljudi ne prolaze pored zgrada na kojima se formiraju ledenice. To je prvi vid preventive. Mogu se angažovati i dimničari ili alpinisti, ali ta usluga košta - dodaju.

Prema odluci o komunalnom redu, obaveza stambene zajednice je da očisti ledenice, a za slučaj da one vise s krova predviđene su kazne od 5.000 do 100.000 dinara.

Odlukom o komunalnom redu obavezno je i uklanjanje snega i leda s trotoara širine do pet metara koji se nalaze ispred zgrade ili parcele, za pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, korisnici, zakupci ili neposredni držaoci. Oni koji prekrše odluku o komunalnom redu, rizikuju novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara.

BONUS VIDEO - SNEG ZAVEJAO SRBIJU: Posle novogodišnjeg "proleća" sve se zabelelo

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)