SVE O POVOLJNOSTIMA ZA BUDUĆE MAME STUDENTKINJE: Vlada dala sledeće preporuke fakultetima

J. Ž. S.

29. 12. 2021. u 08:43

SVAKI fakultet će sam odlučivati da li će, i na koji način, da proširi postojeće pogodnosti za studentkinje koje su u drugom stanju ili su se već ostvarile u ulozi roditelja.

СВЕ О ПОВОЉНОСТИМА ЗА БУДУЋЕ МАМЕ СТУДЕНТКИЊЕ: Влада дала следеће препоруке факултетима

Foto Depositphotos

To znači da se postojeći Zakon o visokom obrazovanju neće menjati, kako bi se uvele jedinstvene podsticajne mere za povećanje nataliteta, već je Vlada Srbije zaključkom preporučila visokoškolskim ustanovama da izađu u susret svim budućim majkama.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da studentkinje koje su zbog trudnoće, porođaja i nege deteta sprečene da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite, kao i studenti koji su postali roditelji, fakulteti treba da, izmenama svojih akata, omoguće polaganje ispita nezavisno od redovnih rokova. Treba i da utvrde povoljnije uslove za upis naredne godine studija i omoguće produžetak rokova za završetak studija.

- Vlada je saglasna da se na fakultetima čiji je osnivač Republika studentkinje i studenti na koje se odnosi ovaj zaključak oslobode dodatnih troškova u vezi sa produžetkom rokova, ispitnih prijava i svih drugih izdataka koji proisteknu iz priznatih povoljnijih uslova studiranja najdalje do navršene 26, odnosno 28. godine života za studente integrisanih studija iz polja medicinskih nauka - kažu u Ministarstvu prosvete.

Prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu i profesor Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić smatra da se državnim merama za podizanje nataliteta kuca na otvorena vrata ove visokoškolske ustanove.

- I do sada smo na Ekonomskom fakultetu imali svu moguću blagonaklonost prema trudnicama i porodiljama - kaže profesor. - Dodatni podsticaj je da one budu sada upoznate da mogu ova svoja prava da ostvare bez ikakvog ustručavanja. Mislim da bi svi fakulteti trebalo da izađu u susret studentima.

Profesor naglašava da bi buduće mame na studijama trebalo da bez straha i stida ovo dožive kao svoje pravo.

NEKE POVLASTICE VEĆ POSTOJE

PREMA važećem Zakonu o visokom obrazovanju, studentu se na sopstveni zahtev odobrava mirovanje prava i obaveza radi nege deteta dok beba ne napuni godinu dana. Takođe se može dobiti i radi posebne nege deteta, zbog održavanja trudnoće, ali i u drugim slučajevima predviđenim opštim aktom visokoškolske ustanove. Propis predviđa da studentkinja ima pravo mirovanja i kada je u postupku biomedicinski potpomognutog oplođenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!