NAJBOLJE INOVACIONE PREDUZETNICE: Mi žene smo spremnije da učimo i o biznisu - Teško je biti vlasnica firme u Srbiji

J. Ž. Skenderija

26. 12. 2021. u 13:30

ONE su istrajne i uporne. Svoj uspeh ne vrednuju stanjem na bankovnom računu, već zadovoljstvom klijenata i zaposlenih. Kreativne su i spremne za nove ideje, otvorene i strpljive.

НАЈБОЉЕ ИНОВАЦИОНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ: Ми жене смо спремније да учимо и о бизнису - Тешко је бити власница фирме у Србији

Foto: V. N.

Svesne koliko ne znaju, ali spremne da uče, jer kada čovek lično raste, raste i njegov posao. One su najbolje žene inovacione preduzetnice - Milica Cakić, Ana Marija Kopert, Olga Marković i Milica Milošević.

Vlasnica prvog servisa za onlajn zakazivanje pregleda u privatnoj praksi, Milica Milošević, diplomirani je pravnik po struci, ali je diplomu, kaže, ostavila roditeljima. Po prirodi štreber, nije dozvolila sebi da nešto što je započela i ne završi, ali je pravo nikada nije zanimalo. Preduzetništvo je njen poziv. Smatra da je za vođenje posla važan papir, ali su, ipak, važnije veštine. Dolaskom na internet platformu, nastalu na Medicinskom fakultetu u Nišu, unela je velike promene.

- Kada sam se pridružila timu, imali su više od milion poseta mesečno, ali je i pored toga platforma morala da se menja, zadrži i poveća broj posetilaca - navodi Milica.

- Nije bilo teme koja nije obrađena, ali po meni je postojao nedostatak. Pacijenti nisu mogli da dođu do lekara čiji su savet dobili na internetu, a to je njima, ipak, bilo najvažnije. Modernizacija je bila neophodna. Zato smo ponudili besplatno mogućnost najbržeg onlajn zakazivanja pregleda. Danas imamo u ponudi 250 privatnih ordinacija i više od 5.000 lekara. Milica se uvek trudila da bude okružena ljudima koji su joj davali podršku kako bi prevazišla pitanja okoline: "A šta ako ne uspeš?".

Za nju su mentori u poslu jako važni, a oni su njeni partneri u firmi. Svesna je da se u preduzetništvo ne ulazi zbog para, jer prve godine su godine investicija.

- Svako mora da zna da je tim najvažniji, važniji od pojedinca, sami ne možete ništa - kaže mlada preduzetnica. U preduzetničke vode Milica Cakić je ušla sasvim slučajno sa prijateljicom Simonom Zimonjić. Danas iza sebe ima više od 300 organizovanih događaja, ali se uporedo bavi proizvodnjom i prodajom guščje i pačje paštete. Za nju žensko preduzetništvo ima najvažniju prednost, a to je da možeš sam da organizuješ svoje vreme. Postoje, međutim, neki izazovi sa kojima moraš sam da se suočavaš, što je, nažalost, druga strana medalje.

- Nikad ranije nisam ni razmišljala ko mi plaća poreze i doprinose. Administrativni poslovi me jednostavno nisu zanimali. Sada su mi i te kako jedan od prioriteta. Treba se navići na to. Tu je i pitanje koje te stalno muči "da li ćeš opstati". Zato je podrška sredine i porodice mnogo važna. Mišljenja je da je svakoj ženi bez obzira na to gde radi potrebna velika organizacija i dobra preraspodela posla.

- Ako ne možeš da se pružiš kao hobotnica onda nastaje problem. Biznis oduzima mnogo vremena, ponekad i vikendom, ali se nikada ne treba odricati privatnog žvota. Trudim se da nađem vremena za sve, a čini mi se da ga nekada nemam dovoljno, ali nije život samo posao - kaže Milica. Kada je pre 11 godina počela sa dizajnom veša, Olga Marković je bila jedina na našem tržištu. Takav početak je, kaže, bio mnogo teži, jer pored toga što je razvijala posao pravila je i tržište. Iako je po obrazovanju scenski kostimograf, danas je vlasnica ateljea za izradu unikatnog ženskog donjeg veša.

- Koliko god da znaš, ne znaš dovoljno- tvrdi ova svojevrsna umetnica.

- Za deceniju i kusur postojanja u preduzetništvu, bilo je kriza, ali nema odustajanja, stalno pronalazim volju da nastavim. Ljubav prema poslu koji radite je najvažnija. Lako je odustati, li kada posao baš ne ide, treba tada biti uporan i izdržljiv. Ana Marija Kopert, osnivač je programa za podršku akademskoj mobilnosti, smatra da se preduzetništvo uči kroz preduzetništvo. Mislila je da će se u životu baviti politikom i posle diplomiranja na beogradskom Fakultetu političkih nauka nastavila je obrazovanje na Sorboni. Biznis joj se desio slučajno i neplanirano. Kada je dobila ponudu da radi u opštini Pančevo, odbila je. To se nije baš dopalo njenim roditeljima, ali ona je imala druge planove. I uspela.

- Teško je biti žena preduzetnica u Srbiji. A, kada ste mladi put je duplo teži - otkriva Ana Marija.

- I danas posle toliko godina rada i uspešnog poslovanja dešava mi se da potencijalni klijent dođe u firmu i pita ko je ovde vlasnik. Izborila sam se sa tim, jer znam svoje mesto na tržištu i koliki profit stvaram. Mlade žene u biznisu nisu uopšte poželjne. Ali, kada znaš svoj posao, poznaješ sve iz oblasti kojom se baviš, vladaš apsolutno situacijom. Ovo je trka na duge staze, ali nema odustajanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)