IZMENE PRIJEMA U RADNI ODNOS: Forum srednjih stručnih škola uputio dopis šefovima poslaničkih grupa

B.B.

23. 12. 2021. u 12:27

FORUM srednjih stručnih škola Beograda je uputio dopis Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije i šefovima poslaničkih grupa, povodom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje se tiču prijema u radni odnos na neodređeno vreme.

ИЗМЕНЕ ПРИЈЕМА У РАДНИ ОДНОС: Форум средњих стручних школа упутио допис шефовима посланичких група

Foto: Shutterstock

Kako se navodi u dopisu, članom 154 je bilo predviđeno da direktor škole imenuje tročlanu komisiju, sa obaveznim članom komisije i to sekretarom ustanove, koja je birala između kandidata o prijemu u radni odnos na neodređeno vreme, nakon obavljenog razgovora sa kandidatima.

- Predložene izmene i dopune ovog zakona predviđaju da direktor imenuje komisiju, ali samo kako bi ona utvrdila da li kandidati zadovoljavaju uslove konkursa, dok odluku, odnosno Rešenje o prijemu u stalni radni odnos donosi direktor - navode sindikalci.

- Smatramo da predlagač izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na ovaj način omogućava korupciju, podmićivanje, lopovluk i mito. Naime, dok je prethodnim zakonskim rešenjem odluku donosila tročlana komisija, sada odlučuje samo jedan čovek.

Forum srednjih stručnih škola predlaže da konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vreme sprovodi konkursna komisija, a koju imenuje Školski odbor ustanove, a ne direktor škole kao što je do sada slučaj.

Takođe predlaže da sekretar škole ne bude obavezni član komisije, već da shodno zakonskim odredbama, bude stručno lice koje će postupajućoj komisiji pružati stručnu, pravnu pomoć i starati se o zakonitom radu komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)