Kako da beba bude vesela i zadovoljna?

Novosti online

20. 12. 2021. u 08:10

Kada se iščekuje rođenje bebe svi je zamišljaju kao veselo i nasmejano biće.

Како да беба буде весела и задовољна?

Foto: Depositphotos

Mnoge bebe jesu takve, ali nemaju svi tu sreću. Ima i onih beba koje su pomalo “mrgudne”. Da li zbog karaktera ili nekih drugih okolnosti teško se može utvrditi. Naprosto osmeha i zadovoljstva nema.

Ukoliko se desi da nestane osmeha na bebinom licu, evo nekoliko praktičnih saveta kako ga uspešno vratiti.

Nestanak pelenskog osipa vraća bebi osmeh

Iako je mnoge razloge za nestanak osmeha na bebinom licu teško utvrditi, pelenski osip je nešto što se itekako može uočiti. Prepoznaje se po crvenilu, osipu u pelenskoj regiji, odnosno predelu guze koja je uvek prekrivena pelenom. Ova pojava nije samo neprijatna za oči već zaista može biti neprijatna i za bebu. Kada je guza crvena bebu to svrbi, peče, boli. Dakle , beba oseća razne senzacije koje ne dozvoljavaju da bude vesela i zadovoljna.

Uzroci pelenskog osipa su brojni, a neki od njih su neodgovarajuća higijena, alergija na maramice, kreme, lekovi ili reakcija na pelene. Šta god da je uzrok, najvažnije je da se što pre otkrije i započne tretman kako bi ojedena koža od pelena kod beba što pre zarasla.Nestanak ove neprijatnosti će bebi sigurno vratiti osmeh na lice.

Vitamini za bebino zdravlje i dobro raspoloženje

“Samo neka su zdravi” je rečenica stotinama puta izgovorena, najčešće od starijih generacija. Međutim, mora se priznati da je to živa istina. Kada su bebe zdrave, tada su uglavnom i vesele. Kod ovih malih bića nema puno filozofije. Ako nema neprijatnih simptoma, to znači da je vreme za osmeh i radost, ništa više nije potrebno.

Za dobro zdravlje svakako su važni vitamini za bebe koji potpomažu jačanje imuniteta i pravilan razvoj. Postoje vitamini koje pedijatri preporučuju od samog rođenja svim bebama. Sa druge strane ima individualnih slučajeva gde se preporučuju specijalni vitamini u zavisnosti od bebinih potreba i zdravstvenog stanja. Važno je slušati preporuke lekara i uz odgovarajuću vitaminsku suplemenataciju osigurati zdravlje i osmeh.

Dovoljno pažnje vraća osmeh na lice

Šta je svakom biću potrebno, a pogotovo maloj deci? Najviše ljubav i pažnja odraslih osoba, a pogotovo roditelja. Bebe koje od najranijeg detinjstva odrastaju okružene ljubavlju i pažnjom mnogo su veselije, a ujedno imaju veće šanse da izrastu u prave ljude. Zdrava i ljubavlju ispunjena atmosfera odrastanja najvažniji je uslov da beba jednog dana izraste u “normalnu” osobu sa svim potrebnim kapacitetima za život.

Ne samo što ovakve okolnosti stvaraju prave ljude, već su ove bebe sigurno mnogo veselije i raspoloženije za igru i komunikaciju sa okolinom od najranijih dana.

Praktikovanje rutine čini bebe mnogo bolje raspoloženim

Odrasli za rutinu kažu da je dosadna, monotona, zna se šta sledi i tako dalje. Međutim, bebama je rutina itekako važna. Bebe nemaju razvijenu vremensku orijentaciju kada se šta radi, ali imaju svoj bioritam koji traži da bude ispoštovan. Na roditeljima je da to ispoštuju odnosno da praktikuju rutinu koja bebi prija.

Na taj način se malo biće oseća sigurno jer negde “zna” šta sledi. Kada se oseti sigurnost to sa sobom povlači i ostale pozitivne emocije. Sigurno roditelji primećuju kako su bebe loše raspoložene kada je dan potpuno drugačiji od uobičajenog. E to je upravo zato što mala bića ne vole puno ispadanja iz koloseka.

Iako je to često nemoguće izbeći, neka u tim drugačijim situacijama bebine aktivnosti budu koliko toliko slične kao one na koje je navikla. Često je veoma teško uklopiti bebine potrebe u potrebe odraslih, ali ako se u tome uspe beba će to platiti osmehom i svima će biti mnogo lepše i prijatnije.

Kvalitetan san uslov je dobrog raspoloženja

Odrasla osoba u proseku provede trećinu dana u spavanju, odnosno toliko ima potrebe za snom. Bebe, pogotovo jako male - i više. Dakle, novorođenče ima potrebu da spava i do 17-18 sati dnevno.

Kada nema kvalitetnog sna nema ni dobrog raspoloženja. Zato je važno da se ovom segmentu posveti dovoljno pažnje.

Kada se beba rodi, jako je važno uspostaviti ritam spavanja i praktikovati rutinu koja će podsticati spavanje odnosno asocirati da je vreme za spavanje.

Na koji način će roditelji uspeti u tome vrlo je individualno. Neke bebe su naprosto spavalice i njima ne treba specijalan tretman za uspavljivanje. Bebe koje provedu dovoljno vremena spavajući imaju veće šanse da budu raspoložene za vreme budnog stanja.

Sa druge strane ima i onih beba kojima ni tri dadilje ne pomažu oko uspavljivanja. Naprosto ne ide šta god da se učini. I šta onda očekivati? Pa neraspoloženje naravno.

Radost na usta ulazi čak i kod beba

Šta je bebama potrebno za sreću? Vrlo malo. Jedna stavka od tog malo svakako je hrana. Dakle osnovne fiziološke potrebe moraju biti zadovoljene da bi bilo dobrog raspoloženja. Ima više načina na koje se to može postići. Mnoge mame se odlučuju na dohranu i to je sasvim ok, jer beba i na taj način dobije sve što je organizmu potrebno.

Sa druge strane, bebe koje imaju privilegiju sisanja i hranjenja sa majčinim mlekom još su u većem plusu kada je ishrana u pitanju. Ne samo da dobiju ono što im je potrebno za sitost, već u isto vreme imaju bliskost i vreme za sebe i mamu.

Bez obzira koji se oblik hranjenja praktikuje, neka ujedno bude i vreme za bliskost, smeh i dobro raspoloženje.

Vesela mama, vesela beba

Većina ljudi smatra da je za bebino dobro raspoloženje važno samo da je naspavana, nahranjena i presvučena. Da, to jeste važno, ali se zaboravlja još nešto što je itekako značajno, a to je mamino raspoloženje.

Mame su često iscrpljene, nervozne i kada je vreme za igru nemaju snage da se i na taj način posvete bebi. Mala bića to itekako osete. E, zato je ovaj deo veoma važan. Kada mama ima osmeh na licu, imaće ga i beba.

Saveti su tu. Vreme je za praktikovanje i uživanje u bebinom društvu i dobrom raspoloženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024