Koje sve preglede morate da obavite pre nego što uđete u osmu nedelju trudnoće?

Novosti online

20. 12. 2021. u 08:00

Trudnoća je zaista prelepo stanje, a takođe i pravo vreme da se opustite, odagnate sve brige i udovoljite sebi u potpunosti.

Које све прегледе морате да обавите пре него што уђете у осму недељу трудноће?

Foto: Depositphotos

Svojim odgovornim ponašanjem i brigom o svom zdravlju, direktno utičete i na rast i razvoj svoje bebe, koja je u osmoj nedelji veličine pasulja i vrlo pokretna, iako vi to još ne možete da osetite. Zato je ovo idealno vreme da posetite ginekologa, ukoliko niste i obavite prve preglede.

Osma nedelja trudnoće znači da ste u drugom mesecu i da bi u tom periodu trebalo odraditi prvi prenatalni pregled. Ovaj pregled podrazumeva uzimanje kompletne anamneze, kao i prvi ultrazvučni pregled. Sastoji se od:

Opštih informacija o vašem zdravlju i životnim navikama - podaci o hroničnim bolestima, kao i bolestima u bližoj porodici vas i vašeg partnera, korišćenje suplemenata i lekova itd.

Datum vašeg poslednjeg ciklusa - ova informacija je bitna kako bi se odredio termin porođaja. Takođe, podaci o redovnosti vaše menstruacije, dužini trajanja, lečenih ginekoloških problema, kao i postojanje prethodnih trudnoća su važne informacije koje će vam tražiti vaš ginekolog.

Merenje krvnog pritiska i uzimanje telesnih mera, tj. težine i visine - kako bi se navedeni parametri pratili tokom trudnoće.

Laboratorijske analize - predstavljaju osnovu pregleda, koji podrazumeva kompletnu krvnu sliku sa krvnom grupom i Rh faktorom, visinu gvožđa i glukoze; analiza urina, testiranje na hepatitis B, a u nekim slučajevima i testiranje na HIV

Ginekološki pregled - ukoliko niste skoro bili kod ginekologa, preporuka je da odradite Papa-test i kolposkopiju, zatim različite vaginalne i cervikalne briseve, kao i pregled grlića materice

Ultrazvučni pregled - ultrazvuk je najbolji pokazatelj vanmaterične trudnoće ili opasnosti od pobačaja.

Zubi u trudnoći – redovno posećujte zubara i tokom trudnoće

Oralna higijena zuba je veoma važna, pa ukoliko ima potrebe za tim, savet je da popravite sve zube pre trudnoće. Za vreme trajanja trudnoće, redovno pranje zuba i desni, kao i redovne posete stomatologa shvatite kao prioritet.

Problemi koji se javljaju sa zubima i desnima u uskoj su vezi sa disbalansom hormona, pa se može javiti osetljivost i krvarenje iz desni, parodontopatija, kao i karijes. Ukoliko se jave neki od ovih simptoma tokom trudnoće, zakažite preled kod zubara. U trudnoći, svaka infekcija zuba i desni može predstavljati rizik za bebu i vaše zdravlje, kao i opasnost od gubitka zuba.

Rešenje za bezubost – ugradite zubne implante

Tokom trudnoće, organizam žene prolazi kroz velike promene usled delovanja hormona, što se ponekad može odraziti i na zube i desni. Ukoliko je jedan ili više zuba stradalo u trudnoći, rešenje su zubni implanti. Drugo stanje obično nije prepreka za ugradnju imaplanata, međutim, u konsultaciji sa vašim zubarom donećete odluku kada je pravo vreme za navedeni stomatološki postupak. Usled veoma osetljivih desni tokom trudnoće, uglavnom stomatolozi preporučuju da se implantiranju pristupi posle trudnoće i dojenja.

Moguća promena dioptrije tokom trudnoće

Tokom trudnoće, javljaju se izvesne promene i sa vidom. U pitanju je tzv. lažna kratkovidost, koja je privremena i najčešće brzo nestaje. Vrlo često se događa i pojava suvoća oka, jer se u trudnoći smanjuje broj treptaja.

Ukoliko nosite dioptrijska pomagala, u vidu sočiva, mogu vam se javiti izvesne smetnje. U tim situacijama, privremeno rešenje je nošenje naočara umesto sočiva ili korišćenje veštačkih suza.

Ako primetite neke promene na očima i kapcima, obavezno posetite oftalmološku kliniku

Hormonalne promene u trudnoći mogu dovesti do niza pojava i stanja na očima i kapcima. Oftalmološka klinika je saglasna u preporuci da osobe kojima je dijagnostifikovan glaukom ili dijabetes u trudnoći, redovno dolaze na preglede jer im navedena oboljenja, ukoliko se ne prate, mogu trajno oštetiti vid

Ukoliko se javi blagi otok na kapcima, promena boje, proširenih kapilara ili dođe do pojave spuštenih kapaka, navedeni problemi su uglavnom kratkotrajni i vraćaju se u prvobitno stanje posle porođaja. Međutim, ako se uz njih jave i određene pojave, kao što su osetljivost očiju na svetlost, zamućen vid, bol i crvenilo u oku, sevanje ili treperenje pred očima, osećaj stranog tela u oku, obavezno posetite oftalmologa, kako biste odradili sve potrebne analize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona