SLIKAJU ZA ANĐELU: Novosađanke praznike posvećuju bolesnoj devojčici iz Beograda

Lj. Preradović

20. 12. 2021. u 09:00

PRAZNIČNU atmosferu i radost pred novogodišnje i božićne praznike, šest Novosađanki obojilo je humanošću.

СЛИКАЈУ ЗА АНЂЕЛУ: Новосађанке празнике посвећују болесној девојчици из Београда

Foto Privatna arhiva

Žene velikog srca, Maja Radaković, Valerija Bilić, Ivana Petrova Bajšić, Jelena Reljić, Danica Šaptović i Jovana Orlandić, veselim motivima oslikavaju ulaze u zgrade, izloge prodavnica, prozore škola, a sav novac namenjen je za lečenje male šestogodišnje Beograđanke Anđelije Jaranović, obolele od cerebralne paralize i novac joj je potreban za lečenje kako bi stala na noge i prohodala.

Foto Privatna arhiva

Simpatična šestorka srećna je što ima pune ruke posla, i "naoružane" bojama i četkicama i velikom željom da sa što više novca pomognu bolesnom detetu, neumorno odlaze u različite krajeve Novog Sada, kako bi svojim veselim crtežima sugrađanima ulepšali dolazak praznika.

- Za ukrašavanje ulaza u zgradu ili bilo kog drugog objekta, stanari, odnosno vlasnici treba da uplate minimalno dve hiljade dinara, a po želji mogu i više ukoliko su u prilici - objašnjava Maja Radaković, inicijator ove humane akcije, inače, osnivač grupe "Za lepšu i bolju Detelinaru".

- Dobro je da imamo svakim danom sve više posla.

Snežni motivi, okićene jelke, neizbežni Deda Mraz, sanke, irvasi, samo su neki od crteža koji već krase prozore i ulaze u novosadske zgrade, privatni vrtić, Baletsku školu. Vlasnik jedne pekare angažovao ih je da na svih njegovih sedam objekata oslikaju izloge.

Foto Privatna arhiva

Tri humanitarne umetnice, Maja, Valerija i Ivana, već imaju iskustva, jer su isti posao radile i za vaskršnje praznike, a u ovoj, novogodišnjoj akciji pridružile su im se Jelena, Jovana i Danica. "Pojačanje" im je, veli Maja, dobrodošlo jer pozivi stižu sa svih strana, a tu su i mali asistenti, Lana i Dušan, Majini sin i ćerka i Tea i Marko Trančevski, srećni što doprinose dobrotvornoj misiji.

- Pojedini stanari nam kažu šta žele da nacrtamo, a ima i onih koji nam dozvole da pustimo mašti na volju - kaže Maja, dodajući da novac za njihovo angažovanje stambena zajednica ili vlasnik objekta uplaćuje direktno na račun Fonda "Budi human" preko kojeg se sakuplja pomoć za malu Anđeliju, a njima kao dokaz pokažu uplatnicu.

Foto Privatna arhiva

U crtanju sa humanitarnom dimenzijom, ovim Novosađankama pomažu komšije i poznanici, ali i mesne zajednice koje im obezbeđuju boje, što im u njihovoj dobrotvornoj misiji mnogo znači. A tu su i mali asistenti, Lana i Dušan, Majini sin i ćerka koji ne kriju da su srećni što i oni doprinose humanitarnoj misiji.

- Sada nas je šest, pa možemo više da radimo, što je dobro - ushićeno će naša sagovornica.

- Za oslikavanje jednog ulaza, ako smo nas tri dovoljno nam je sat i po, i ne koristimo šablone za crtanje. Mašta i ljubav su nam glavne, a radićemo dokle god ima zainteresovanih.

SAZNALA SLUČAJNO OD KOMŠINICE

DA je maloj Anđeliji potrebna pomoć, Maja je saznala sasvim slučajno od komšinice

- Videla sam da je novac neophodan za lečenje i tada sam odlučila da akcija oslikavanja bude namenjena za nju - kazuje Maja kako je odluka "pala" na malu Beograđanku.

Foto Privatna arhiva

ZAHVALNA MAMA

ANA Jaranović, mama male Anđelije bila je iznenađena kada je saznala da grupa Novosađanki humanitarnim oslikavanjem želi da pomognu njenoj devojčici.

- Sve je potpuno neočekivano, jer se uopšte ne poznajemo - kaže Ana. - Kada mi je Maja telefonom to saopštila, bila sam zatečena. Hvala im puno na tome, jer je Anđelija veselo i dobro dete, ali ne može da hoda i neophodno joj je lečenje i terapije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)