POČELO IZVRŠENJE ODLUKE SPC: Vraća se imovina u SAD

Novosti online

14. 12. 2021. u 21:29

SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da je počelo izvršenje odluka sa sednice Sabora SPC održane u novembru koji se tiču imovine crkve u Sjedinjenim Američkim Državama, uz žaljenje što ni posle pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen za bogosluženje, čak ni za praznike.

ПОЧЕЛО ИЗВРШЕЊЕ ОДЛУКЕ СПЦ: Враћа се имовина у САД

Foto Tviter

U saopštenju se podseća da je Sabor 29. maja 2021. godine doneo jednoglasnu odluku kojom su "Ustav, Opšta pravila i Uredbe, Jednoobrazna pravila i uredbe za parohije u crkveno-školskim opštinama Srpskih pravoslavnih eparhija u Sjedinjenim Američkim Državama" stavljene van snage, sa obavezom da se novoformirane korporacije i druge novoformirane strukture crkvene uprave eparhija SPC na tlu američkog kontinenta vrate na stanje pre 2017. godine, izuzev u onim tačkama gde to praktično nije neophodno ili moguće.

Sinod je, po proučavanju obimne dokumentacije koja se tiče crkveno-pravnog i pravnog statusa novoformiranih korporacija, doneo odgovarajuće odluke, a episkopima Longinu, Maksimu i Irineju "stavio u dužnost da ih sprovedu po izričitim uputstvima i nalozima Sinoda u roku od dva meseca".

U pravnom sistemu SAD ne postoji nijedna pravna prepreka za sprovođenje donetih odluka i na taj način, crkvena imovina u SAD, koja je 2017. godine preneta na novoformirane korporacije, biće vraćena u redovni crkveno-pravni status i predstavljaće isključivu i neotuđivu imovinu SPC na prostoru SAD.

Crkvenom imovinom u SAD će se ubuduće upravljati, bez individualnog prava na otuđenje ili opterećenje bilo koje vrste, isključivo u skladu sa sveštenim kanonima pravoslavne Crkve i Ustavom SPC, a pod neposrednim nadzorom Sinoda.

Razmatrano je i pitanje statusa i misije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Save u Libertivilu kao jedine visokoškolske bogoslovske ustanove Srpske Pravoslavne Crkve na američkom kontinentu.

Jednodušno je zaključeno da Bogoslovski fakultet treba da nastavi svoju duhovnu i prosvetnu misiju u skladu sa Ustavom SPC, odnosno na isti način kao i ostale bogoslovske ustanove Crkve, a pod duhovnim pokroviteljstvom patrijarha Porfirija.

U narednom periodu će biti razmotreni i Svetom Arhijerejskom Sinodu podneti na odobrenje predlozi za unapređenje rada na Bogoslovskom fakultetu u Libertivilu.

Sabor je 28. maja 2021. godine doneo odluku kojom je patrijarh Porfirije zamoljen da, u koordinaciji sa Sinodom, pomogne episkopu istočnoameričkom Irineju "u prevazilaženju problema koji su nastali u Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, u cilju vaspostavljanja crkvenog poretka i jedinstva među tamošnjim parohijanima".

Sinod se, radi izvršenja obavezujuće saborske odluke, upoznao sa obimnom dokumentacijom i problemima u Crkveno-školskoj opštini u Njujorku, a posebno sa pitanjem obnove njujorške crkve Svetoga Save, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

Sa žaljenjem je primljena vest da, ni posle pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen ni za bogosluženja na velike praznike.

Neophodno je da se, bez odlaganja, među njujorške Srbe što pre vrate mir, poverenje i jedinstvo i da se u bratskoj ljubavi obnovi crkva koja je posvećena duhovnom ocu Svetome Savi, navedeno je u saopštenju SPC.

Sinod će, pridržavajući se odluke Svetog Arhijerejskog Sabora, blagovremeno doneti odluku o najcelishodnijem konkretnom načinu rešavanja svih ovih pitanja i o tome će obavestiti crkvenu i ukupnu javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!