"SABIRAJU" REČI POTOMAKA: Norvežani koji snimaju film o srpskim logorašima u njihovoj zemlji, ponovo u Srbiji

J. S. - D. A.

14. 12. 2021. u 12:03

FILMSKA ekipa iz Norveške koja snima filmu o stradanju Srba u logorima ove zemlje tokom Drugog svetskog rata, drugi put ove godine je u Srbiji.

САБИРАЈУ РЕЧИ ПОТОМАКА: Норвежани који снимају филм о српским логорашима у њиховој земљи,  поново у Србији

Norvežani u Nišu sa porodicama stradalih Srba, Foto D. Alihodžić

Oni će do 17. decembra nastaviti snimanje u više gradova, a juče su boravili u Nišu, potvrdio je za "Novosti" producent Branko Dimeski.

- Na više lokacija u Srbiji snimaćemo intervjue sa potomcima stradalih kao i sa istaknutim srpskim istoričarima koji će govoriti o ovoj temi. Radićemo u Gornjem Milanovcu, Nišu, Omoljici, Beogradu, Čačku i Sremskoj Mitrovici. Prikazaćemo istinu o stradanju Srba u norveškim logorima i priču o dobrim Norvežanima koji su im pomagali - kaže Dimeski.

Istoričar Knut Flovik Toresen, koji je istraživanjima, praktično inicirao snimanje filma, veruje da je projekat veoma važan jer će doprineti da se o srpskim žrtvama tokom Drugog svetskog rata, čuje i van Srbije.

- Mnogi zarobljenici koji su došli u Norvešku poslati su ovde samo zato što su bili Srbi. Dok su žene i deca ubijani u Jasenovcu, muškarci su slani kao robovi u Norvešku što je bio rezultat dogovora između ustaša i Nemaca. Dakle, Norveška je po mnogo čemu ispostava genocida nad Srbima tokom Drugog svetskog rata - smatra ovaj istoričar.

Film će posle norveške premijere naredne godine, biti prikazan prvi put u Srbiji na Filmskim susretima u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)