ŠTA JE SAJBER BULING I KAKO GA PREPOZNATI: Nasilje na internetu i društvenim mrežama sve rasprostranjenije, ovo su znaci!

Novosti online

09. 12. 2021. u 19:16

JUTJUBERKA Kristina Kika Đukić (21) oduzela je sebi život u noći između 8. i 9. decembra, nakon mučne borbe sa sajber bulingom, odnosno maltretiranjem i nasiljem na internetu.

ШТА ЈЕ САЈБЕР БУЛИНГ И КАКО ГА ПРЕПОЗНАТИ: Насиље на интернету и друштвеним мрежама све распрострањеније, ово су знаци!

Foto: shutterstock.com.

Nesrećna devojka je poslednjih godina vodila borbe sa osudama i kritikama na društvenim mrežama. Njena smrt nažalost opet je aktuelizovala problem sajber bulinga.

- Nasilje na internetu je svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Može se dešavati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima.Ono podrazumeva slanje poruka putem interneta ili mobilnih telefona koje imaju za cilj povređivanje, uznemiravanje ili nanošenje štete licu koji ne može da se zaštiti. Dalje, uključuje vređanje, uznemiravanje, uhođenje, širenje nasilnih i uvredljivih komentara, slanje pretećih poruka, ismevanje. Osim ovog oblika sajber nasilja, koje se najčešće javlja kod mladih uzrasta od 10 do 19 godina, registruju se zloupotreba podataka i fotografija, krađa identiteta, itd - poručuju stručnjaci.

Internet je globalni medij, koji ne poznaje fizičke granice. Internet i društvene mreže ruše barijere i podele između malih i velikih sredina – deca iz sela ugrožena su koliko i deca u gradovima. Žrtve, ali i nasilnici postoje svud gde postoji internet priključak. Ipak, popularne društvene mreže posebno su pogodno mesto za nasilnike, jer njima velikom brzinom mogu da se prošire lažne priče o žrtvi, kao i fotografije kojima se ona vređa. Tako da ako vam je dete korisnik ovih društvenih mreža, budite uvek na oprezu.

Foto: Printskrin

Moguće uporedo i nasilje uživo

Nasilje uživo i nasilje na internetu se često mogu dešavati uporedo. Međutim, nasilje na internetu ostavlja digitalni zapis koji može da posluži kao dokaz prilikom njegovog zaustavljanja.

Koliko je ovaj vid nasilja rasprostranjen i koliko štete nanosi, shvatile su najpoznatije svetske tiktokerke Čarli i Diksi D'Amelio koje su više puta govorile o nasilju na internetu. Žrtve mogu biti i poznate ličnosti, ali i ljudi iz našeg okruženja. Nažalost, najčešće žrtve su mladi koji nisu u stanju da izdrže pritisak nasilja i dižu ruku na sebe.

Alarm za roditelje

- Ako primetite da se dete povlači u sebe, da postaje razdražljivo, depresivno, anksiozno, da odbija da komunicira, ne želi da ide u školu ili da menja ponašanje nakon što dobije sms, mejl ili poruku na nekoj od društvenih mreža, dalje, ako je ponekad agresivno ili ako zaklanja ekran kada mu se neko od odraslih ukućana približi, trebalo bi da se zapitate da li ono možda trpi sajber nasilje - savetuju stručnjaci. - Žrtve reaguju različito. Neki odgovoraju na vređanje (što nasilniku kasnije može biti alibi za obračun u fizičkom svetu), drugi pak gube samopouzdanje, samopovređuju se, traže utehu u alkoholu, pate od psiholoških poremećaja. A naročito se kod žrtava sajber-bulinga može registrovati mnoštvo emocionalnih i društvenih problema – školski neuspeh, vršnjačko nasilje, poremećaj u ishrani, hronični stres, izolacija od prijatelja... Krajnje posledice svega toga mogu biti samopovređivanje i samoubistvo.

Foto: Depositphotos

 

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org. Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona