SIMPTOMI KOD VAKCINISANIH I NEVAKCINISANIH SE RAZLIKUJU: Pet problema se javlja kod obe grupe zaraženih koronom, ali nisu isti

Novosti onlajn

05. 12. 2021. u 10:48

RIZIK od zaraze korona virusom postoji iako je osoba vakcinisana, sve zavisi od imunog odgovora tela cepljenog, a prema najnovijim podacima omikron, novi soj više napada one koji su izlečeni od korone.

СИМПТОМИ КОД ВАКЦИНИСАНИХ И НЕВАКЦИНИСАНИХ СЕ РАЗЛИКУЈУ: Пет проблема се јавља код обе групе заражених короном, али нису исти

Foto AP

Prema Institutu Robert Koh, vakcine protiv korone efikasno štite od teških bolesti i smrti usled komplikacija kovidom, ali još uvek ne pružaju 100 odsto zaštitu od infekcije. Ako se osoba koja je potpuno vakcinisana zarazi, lekari ovu ivekciju nazivaju "prodornom".

Zašto uopšte dolazi do toga da se vakcinisana osoba zarazi, stručnjaci objašnjavaju:

Osoba je mogla da se zarazi neposredno pre vakcinacije (prosečno vreme inkubacije za korona virus je pet do šest dana).

Osoba je mogla da se zarazi već u prvim danima nakon vakcinacije – odnosno pre nego što se u njenom telu formirao "vakcinalni" imunitet (takav imunitet se formira neko vreme nakon pune vakcinacije).

Osoba je mogla da se zarazi u trenutku kada se u njenom telu smanjio nivo zaštitnih antitela nastalih usled vakcinacije.

Osoba je mogla da se zarazi kada se suoči sa novom mutacijom virusa (verovatno je varijanta omikrona u stanju da zaobiđe zaštitu od "inokulisanih" antitela).

Kako izgledaju tipični simptomi zaraze nakon vakcinacije?

Prema studiji o simptomima kovida koja se sprovodi u Velikoj Britaniji od 2020. godine, pet simptoma (navedenih u zavisnosti od učestalosti) mogu da ukazuju na infekciju koronom nakon vakcinacije.

Curenje iz nosa

Glavobolja

Kijavica

Upaljeno grlo

Uporni kašalj

Simptomi zaraze kod nevakcinisanih

A sledećih pet simptoma najčešće ukazuje na infekciju kod nevakcinisane osobe, takođe su navedeni u zavisnosti od učestalosti.

Glavobolja

Upaljeno grlo

Curenje iz nosa

Temperatura

Uporni kašalj

Iako su simptomi kod vakcinisanih i nevakcinisanih slični, ipak postojie neke razlike. Curenje iz nosa, u kombinaciji sa glavoboljom i kijanjem, stručnjaci navode kao najčešći znak prodorne infekcije, dok je ređe kod nevakcinisanih osoba. Osim toga, vrlo retko se dešava da vakcinisani imaju temperaturu – kod nevakcinisanih je, naprotiv, uobičajena.

Naučnici ističu da "simptomi prodorne infekcije su slični simptomima infekcije kod nevakcinisanih ljudi, ali je sama infekcija mnogo lakša".

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRIKUPLJEN NOVAC ZA VUKANA! Porodica objavila lepe vesti - Hvala vam za sve!