STUDENTI, PREDSEDNIK PREDLOŽIO NOVE MERE: Fakulteti da se završe do 26. godine, a ispitni rokovi ne važe pod ovim uslovima

Tanjug

24. 11. 2021. u 12:17

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas nove demografske mere, među kojima je prva povećanje finansijske podrške porodicama za prvorođeno dete sa 100.000 na 300.000 dinara.

СТУДЕНТИ, ПРЕДСЕДНИК ПРЕДЛОЖИО НОВЕ МЕРЕ: Факултети да се заврше до 26. године, а испитни рокови не важе под овим условима

Foto Z. Jovanović

Vučić je na konferenciji za štampu kazao da su dogovorene mere kojim treba da se podstakne natalitet u Srbiji, jer polako nestajemo kao nacija, sve nas je manje, a podaci govore da je stopa rodnosti tek nešto više od 1,5, a potrebno je za prostu reprodukciju 2,15.

Za studente posebna mera

Predsednik je posebno istakao i da je doneta odluka o izmeni zakona o zaštiti porodice.

- Pošto danas majke rađaju prvo dete u 30 godini, moramo da pokušamo, jer time gubimo celu generaciju, da motivišemo studente, mlade žene i muškarce da ne beže od rađanja dece. Za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca, oca, koji je student. Odredićemo rokove da obične fakultete moraju da završe do 26 godine života, a Medicinski do 28 godine. Time dobijema da ne moraju da pauziraju zbog rođenja deteta i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine - objasnio je Vučić.

Kazao je da se razgovara i o drugim merama, a najvažnija je pomoć u kupovini stana.

- Tu meru vezujemo za majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku. Davaćemo između 10.000 i 20.000 evra na poklon, sa ciljem motivisanja mladih da izađu iz roditeljskih kuća, jer ako sede do 40 u kući sa roditeljima, mali su izgledi da zasnuju porodicu - rekao je on.

Vučić je ukazao da samo mera povećanja pomoći za prvorođeno dete košta državu 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 milion evra na godišnjem nivou.

Međutum, ističe da su to mere koje treba da podstaknu natalitet, što je važno za državu i naciju.

Novčana podrška treba da olakša svima

Predsednik je i naglasio da država nikoga ne primorava da ima decu, već da novčanom podrškom želi da olakša svima koji se na to odluče, jer su deca naša najveća vrednost. Istakao je da je rađanje stvar odluke svakog punoletnog čoveka.

- Onima koji žele da imaju dete olakšavamo, ali to je njihov izbor, ne teramo nikoga. Ako već naprave takav izbor, da mogu da studiraju, a ne mešamo se u izbor da li neko želi da ima dete - rekao je Vučić.

Predsednik poručuje da svi koji se odluče da imaju dete treba da znaju da mogu da računaju na podršku države.

- Mislim da su deca najviša vrednost i borimo se za ono što ostaje iza nas - naglasio je Vučić.

BONUS VIDEO: 

SPREMNO DOČEKUJEMO BUDUĆNOST: Obraćanje predsednika Vučića na početku radova Novi Sad-Kelebija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)