PRISUTNA I ONDA KAD JE OSPORAVAJU: Srpska akademija nauka i umetnosti svečano obeležila 180 godina od osnivanja

Lj. B.

19. 11. 2021. u 22:00

NIKO u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti ne gaji preterane iluzije o njenim dometima i uticaju, ali uloga nacionalnih akademija u vremenu koje se karakteriše "krizom elita" i "ekspertskom krizom" nije suvišna, niti efemerna. Veliki deo javnosti od Akademije ima neskrivena očekivanja, ali ta očekivanja nema celokupna javnost, a neki priželjkuju nestanak SANU. U vremenu pred nama moraćemo da budemo prisutni čak i kad nam to pravo negiraju, da komuniciramo sa sredinom koja nas je iznedrila i da nastojimo da budemo što jasniji.

ПРИСУТНА И ОНДА КАД ЈЕ ОСПОРАВАЈУ: Српска академија наука и уметности свечано обележила 180 година од оснивања

Vladimir Kostić, predsednik SANU / Foto N. Skenderija

Ovo je u petak rekao predsednik SANU Vladimir Kostić u besedi na svečanosti obeležavanja Dana akademije i 180 godina od njenog osnivanja.

Osvrćući se na protekli izborni ciklus, Kostić je ocenio da je bio delimično neuspešan, zbog malog broja izabranih, a posebno izostanka izabranih koleginica. On je ocenio da je osiromašila komunikacija sa akademskom zajednicom, državom i Srpskom pravoslavnom crkvom i najavio da će SANU raditi na prevazilaženju tog problema, kao da je celokupna krivica na Akademiji.

Kostić smatra da postoji nerazumevanje savetodavne uloge SANU i da se zaboravlja da Akademija ne donosi odluke, ali možda olakšava njihovo donošenje, uz česte optužbe za sporost.

- Nismo li upravo mi u posebnom problemu kada se suočavamo sa olako postavljenim zahtevima svetskih moćnika da neumesnom brzinom rešavamo vekovne probleme - Kosovo i Metohiju, na primer - istakao je predsednik SANU.

On se osvrnuo i na krizu izazvanu pandemijom kovida 19, podsetivši da ima mišljenja da ona označava kraj tržišne dominacije i početak vraćanja svesti o međuzavisnosti.

- Ova kriza koja je previše toga razgolitila u sebi možda ima začetak šanse, pod uslovom da smo sposobni da je prepoznamo i potom eventualno iskoristimo - rekao je akademik Kostić.

On je naveo da i dalje veruje da je jedini put Srbije, a na toj liniji i put naučnog i umetničkog delovanja SANU, "osvajanje demokratije i slobode", prostora čiju ugroženost svedočimo ovde i sada.

Na današnjoj svečanosti su novoizabranim dopisnim članovima dodeljene povelje o izboru i znak SANU.

U muzičkom delu programa, dopisna članica SANU Jelena Jovanović sa ženskom pevačkom grupom "Moba" izvela je tri tradicionalne pesme.

MEDALjE GUTMANU I KRESTIĆU

NA svečanosti su dodeljene novoustanovljene medalje SANU. Priznanje u oblasti prirodnih nauka pripala je akademiku Ivanu Gutmanu, dok je medalja za oblast društveno-humanističkih nauka dodeljena akademiku Vasiliju Krestiću.

- Ovo je jedno od najvećih počasti koje sam doživeo tokom svog veka, a sada je tačno 50 godina da se bavim naučnim istraživanjem - rekao je Gutman.

Krestić je istakao da je to priznanje formalna i stvarna potvrda da višedecenijski trud i naučni učinak nisu bili uzaludni, da imaju odjeka u sredini u kojoj su nastali i društvu kojem su namenjeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)