VUJOVIĆ O NOVOM PREDLOGU ZAKONA: Osiguraćemo korišćenje biocidnih proizvoda koji nisu štetni po zdravlje ljudi

Tanjug

09. 11. 2021. u 13:29

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović, obrazlažući Predlog zakona o biocidnim proizvodima, istakla je danas da su neophodna stroga pravila i procedure korišćenja tih proizvoda kako bi se utvrdilo da je proizvod prihvatljiv i da nije štetno po zdravlje ljudi, životinja i životnu sredinu.

ВУЈОВИЋ О НОВОМ ПРЕДЛОГУ ЗАКОНА: Осигураћемо коришћење биоцидних производа који нису штетни по здравље људи

Foto: Arhiva

- Zakonom se osigurava da u Srbiji budu samo biocidni proizvodi koji nemaju štetu po zdravlje ljudi, životinja i životne sredine - kazala je Vujović u parlamentu.

Vujović kaže i da je osnovni cilj tog zakona zaštita zdravlja ljudi, životinja i zaštita životne sredine, ali i poboljšanje transparentnosti.

Kaže i da će novim zakonom biti postignuta maksimalna usklađenost sa propisima EU, odnosno sa uredbom o biocidnim proizvodima, kao i da će se uvesti nova pravila za korišćenje biocidnih proizvoda na tržištu.

Zakon će, kako kaže Vujović, urediti liste aktivnih supstanci.

Takođe, biće uređeni i postupci na osnovu kojih se biocidni proizvodi čine dostupnim na tržištu i koriste, kao i istraživanja i razvoj, klasifikacija, pakovanje, obeležavanje, oglašavanje i bezbednosni list biocidnog proizvoda, kazala je Vujović.

Govoreći o izmenama Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, Vujović navodi da je cilj usklađivanje propisa u okviru pregovaračkog poglavlja 27 i pomeranje rokova.

- Stari rok je istekao 2020. godine, a novi rok za izdavanje dozvola je 31. decembar, 2024. godine. Rok se pomera zbog sprečenosti operatera da kompletiraju dokumentaciju - kazala je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!