POSTOJI LI I DALJE "OBIČNA" PREHLADA? Doktor Petrović odgovara na pitanje - da li je sada sve korona

Novosti onlajn

02. 11. 2021. u 08:13

IMAJUĆI u vidu koliko svakodnevno imamo novozaraženih, mnogi se pitaju postoji li išta drugo osim koronavirusa i da li su nestale prehlade.

ПОСТОЈИ ЛИ И ДАЉЕ ОБИЧНА ПРЕХЛАДА? Доктор Петровић одговара на питање - да ли је сада све корона

Foto: Printscreen/Jutjub/24 Vesti

Odgovor epidemiologa prof. dr Vladimira Petrovića, direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine i člana Kriznog štaba, iznenadio je mnoge.

- U septembru, s polaskom u školu, uvek nastupa epidemija akutnih respiratornih infekcija kod dece. Tako je bilo i ove godine. Tokom septembra i oktobra na devetoro dece koja su se javila lekaru u Novom Sadu, a sve smo testirali, samo jedno je imalo kovid, a osmoro nešto drugo - respiratorni sinicijalni virus, a kružili su i rinovirusi i adenovirusi, što su virusi prehlade.

Od bakterija registrovan je streptokokus pneumonija, a od virusa koji se ređe javljaju metapneumovirus. Za dvoje dece postojali su neki drugi uzročnici, koje nismo mogli da utvrdimo, ali očigledno takođe blagi i davali su kliničku sliku prehlade. Javljao se i beta hemolitički streptokok, tj. gnojna angina - kazao je prof. Petrović.

Profesor Petrović odgovara i na pitanje ima li, osim testiranja, načina da se razlikuju prehlada i korona?

- Nažalost, ne. Sve te akutne respiratorne infekcije javljaju se vrlo slično, jedino grip naglo obara, iznenada se pojavi i dovede do visoke temperature, koja obara čoveka. Kod korone se prvo pojave kašalj i neki drugi simptom, pa tek onda temperatura. Ali, to je, nažalost, karakteristika i drugih virusa i bakterija, tako da ih je gotovo nemoguće razlikovati bez laboratorijske dijagnostike.

(Kurir)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima