"POMAGAJ, KUME-DOKTORE!" Otkriveno obeležje lekaru koji je 1942. od deportacije spasao 300 trsteničkih Roma, dr Sava izmislio epidemiju

S. BABOVIĆ

29. 10. 2021. u 13:00

DR Sava Stanojević (1898-1982) dobio je dostojno spomen-obeležje u zgradi Doma zdravlja u Trsteniku, koji nosi upravo njegovo ime.

ПОМАГАЈ, КУМЕ-ДОКТОРЕ! Откривено обележје лекару који је 1942. од депортације спасао 300 трстеничких Рома, др Сава измислио епидемију

Spomen-obeležje u holu DZ / Foto OU u Trsteniku

On je, između ostalog, zaslužan i za neverovatan podvig iz oktobra 1942, kada je od nemačkih okupatora uspeo da spase više od 300 Roma sa periferije Trstenika - tako što je proglasio nepostojeću epidemiju pegavog tifusa! U strahu od zaraze, koju je dr Sava, na sopstveni rizik, potpuno izmislio, Nemci su odustali od deportacije Roma, a dr Stanojević je ušao u legendu.

A obeležje u obliku medaljona od bronze je delo i poklon vajara prof. dr Dragana Dimitrijevića, poreklom iz ovih krajeva...

- Red je da, zbog našeg imena, imamo i jedno ovakvo obeležje, da nas podseća na dobrotu našeg doktora, da nam svima bude cilj da budemo takvi, humani prema pacijentima, ali i međusobno - kaže direktorka DZ "Dr Sava Stanojević" u Trsteniku dr Žaklin Ristić.

Inače, ime dr Save Stanojevića - rođenog Beograđanina, sina konzula i profesora na Velikoj školi - kao i čitav njegov život, izuzetni su. Već sa 17 godina je bio tumač pri francuskoj vojno-lekarskoj misiji, a u jesen 1915. preživeo je albansku golgotu... Ono što ga je inspirisalo da izvede podvig je sličan događaj kome je bio svedok na brodu koji su druge godine Velikog rata zarobili Austrougari, dok je lutao lukama, sve do Marselja, sa putnicima zaraženim kolerom. Tada je izvesni engleski lekar uspeo da lažnom epidemijom spase brojnu decu i mlade ljude koji su, kao i dr Sava, bili u karantinu sve do konačnog odlaska u Nicu.

Put je dr Stanojevića, potom, odveo do diplome Medicinskog fakulteta na Sorboni, gde je 1926. odbranio doktorsku tezu "Prilog poručavanju malarije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca", posle čega je službovao kao doktor u Sarajevu, Drvaru, Dragačevu, Guči, Užicu, Smederevu... Dolazak u Trstenik, 1931. pokazaće se kao sudbonosni.

Dr Stanojević u trsteničkom romskom naselju / Foto Arhiv "Trsteničani"

Jer, oktobra 1942, ovdašnji Romi - koji su dr Savu oslovljali sa "kume-doktore" - zatražili su pomoć i on je, da bi sprečio deportaciju ili streljanje, dva njihova sunarodnika koji su netom bili preminuli - jedan od starosti, a drugi od tuberkuloze - proglasi "umrlim od pegavog tifusa". O tome je u pisanoj formi obavestio i Higijenski zavod u Nišu, i nemačku komandu u Kruševcu.

- Romi su tada morali da nose žute trake oko rukava, čitavo njihovo naselje je stavljeno u karantin, a na ulazu u taj deo Trstenika je postavljena tabla sa natpisom: "Pažnja, pegavi tifus" (Achtung, Flechlieber!) - zapisao je 1999. dr Aleksandar Milićević u svojoj knjizi "Dr Sava Stanojević - lekar, humanista, patriota".

Na pitanja nemačkih oficira, kojima je bilo sumnjivo to što se on lagodno kreće po zaraženom naselju, dr Stanojević je odgovarao da je to njegova lekarska dužnost. I, okupatori su se besno pokupili i odvezli prazne kamione koje su već bili namenili za deportaciju Roma...

Dr Sava Stanojević / Foto Arhiv "Trsteničani"

Ovaj nesvakidašnji događaj je deo i dokumentarca "Zahvalnost", reditelja Jovana Rančića, iz 1968, a trstenički Romi i danas neguju svojevrsni kult dr Stanojevića.

"SPEKTAKL"

- STRAHOVAO sam jedino da li ću to izvesti onako uverljivo kao onaj Englez, lekar iz 1916. On je sve obavio spektakularno, jer su lekar i kompletno sanitetsko osoblje nosili zaštitnu odeću, predviđenu za rada sa zaraznim bolesnicima. i, ni po koju cenu, nikome nije dozvolio da se približi "bolesnicima"... - svedočio je, svojevremeno dr Sava Stanojević.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna