POČINJE SEZONA SLAVA: Lekari i Crkva složni - evo šta preporučuju građanima

Novosti online

26. 10. 2021. u 08:31

U SKLADU sa preporukama epidemiologa, i ove godine treba izbegavati veća okupljanja, posebno u vreme slava, a taj stav podržala je i Srpska pravoslavna crkva.

ПОЧИЊЕ СЕЗОНА СЛАВА: Лекари и Црква сложни - ево шта препоручују грађанима

Foto: Arhiva Novosti/Depositphotos

Građani kažu da će slavu obeležiti u najužem porodičnom krugu, a da su se navike promenile svedoče i trgovci. Iako je Sveta Petka česta slava u kruševačkom kraju, narudžbine ribe i posnih jela ove godine su skromnije.

- To je potražnja uglavnom po kilogram, dva. Znatno manje, jer je ranijih godina bilo po desetak kilograma. Sve se svelo na potražnju za porodični ručak - navodi prodavačica Jelica Milčetić.

Nema slave bez osveštane vodice, kolača, sveće, žita i vina, molitve koju na liturgiji i u svom domu svetitelju prinosimo. Broj gostiju koje pozivamo nije odraz vere.

Protojerej stavrofor Dragi Veškovac slaže se da slave treba prilagoditi epidemijskim uslovima i onako kako struka savetuje.

- Nećemo pogrešiti, niti uniziti slavu ako je proslavimo samo u krugu porodice ili sa što manjim brojem gostiju - ističe Veškovac.

Sa tom preporukom saglasni su i epidemiolozi, koji situaciju u Rasinskom okrugu ocenjuju kao izuzetno nepovoljnu i zabrinjavajuću.

- O tome dovoljno govori podatak da je samo u Kruševcu u prve tri nedelje oktobra meseca evidentirano čak 40 puta veći broj obolelih nego u istom periodu prošle godine - upozorava direktor lokalnog Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Pavlović.

Poručuje da su slavska okupljanja bezbedna isključivo i samo ako su svi ukućani i gosti vakcinisani ili preboleli kovid.

- Sve druge kombinacije predstavljaju suviše veliki rizik, što bi narod rekao, da ne pođe po zlu - dodaje Pavlović.

Da slava bude svečani čin koji će svim gostima ostati u lepom sećanju, i ove godine najveća je obaveza i odgovornost domaćina.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE - Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)