PREKO NETA TELEFONIRAMO I KUPUJEMO: Istraživanje RZZS o upotrebi informaciono-komunikacijskih tehnologija

V.C.S.

25. 10. 2021. u 15:05

GOTOVO da nema domaćinstva u Srbiji koje nema televizor i mobilni telefon, dve trećine porodica poseduje računar, a više od polovine laptop, pokazuje istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija Republičkog zavoda za statistiku.

ПРЕКО НЕТА ТЕЛЕФОНИРАМО И КУПУЈЕМО: Истраживање РЗЗС о употреби информационо-комуникацијских технологија

Foto: A. Stanković

TV ima čak 98,4 odsto domaćinstava, mobilni 94,6 odsto, laptop 53,9, a računar 76,7. Zastupljenost računara varira u zavisnosti od teritorije, objašnjavaju u RZZS. Tako je zastupljenost u Beogradu 94,7 odsto, u Vojvodini 72,2, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 69,1 a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 70,9. I dok ga u gradovima ima 82,4 odsto porodica, na selu je taj procenat 67,2. U odnosu na 2020. godinu, jaz se blago smanjio.

Računar mahom poseduju domaćinstva sa mesečnim prihodom koji premašuje 600 evra (95 ,4 odsto), dok učešće onih s prihodom do 300 evra iznosi svega 48,7 odsto.

U Srbiji 81,5 odsto domaćinstava poseduje internet priključak. Broj korisnika interneta povećao se za sedam procenata u odnosu na prethodnu godinu, a građani ga najviše koriste za telefoniranje i video-razgovore, zatim za slanje on-lajn poruka preko "skajpa", "mesindžera", "votsapa" i "vibera", i na trećem mestu je učešće u društvenim mrežama.

Istraživanje pokazuje i da 40 odsto internet populacije koristi on-lajn usluge (E-uprava) umesto da posećuje javne ustanove i organe administracije. U poslednja tri meseca 42,3 odsto korisnika kupovalo je i poručivalo usluge preko neta, najčešće odeću i sportske proizvode, vrednosti manje od 50 evra.

U poslednja tri meseca nešto više od dve trećine korisnika upotrebilo je računar, a zanimljivo je da ga 17,6 odsto nikada nije koristilo. Računar su najviše koristili studenti (99,9 odsto), zaposleni (91,8 odsto), nezaposleni (81,7 odsto) i ostali (51,1 odsto).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo