TIODOROVIĆ TVRDI: Ako vakcinišemo 80 odsto građana u novembru, bićemo slobodni za Novu godinu!

Novosti onlajn

15. 10. 2021. u 11:17

EPIDEMIOLOG Branislav Tiodorović tvrdi da bismo morali da se ugledamo na visokorazvijene zemlje Evrope koje su postigle visok procenat vakcinacije, jer "dok postoji gorući materijal, goreće", a ako se to ne desi, stalno ćemo imati novozaražene i hospitalizovane sa nesagledivim posledicama.

ТИОДОРОВИЋ ТВРДИ: Ако вакцинишемо 80 одсто грађана у новембру, бићемо слободни за Нову годину!

Foto: Ptintscreen/RTS

- Ako ne pređemo 60 odsto vakcinisanih, naći ćemo se u situaciji da je virus stalno prisutan među nezaštićenima, dolaziće do mutacija, a novi mutirani sojevi napadaće čak i vakcinisane. Dokle god postoji gorući materijal, dokle god imamo osetljive ljude, dokle god imamo nevakcinisane, svi ćemo se zaražavati, imaćemo non-stop pozitivne, hospitalizovane i fatalne slučajeve - kaže on.

Epidemiolog ističe da je cilj da se vakciniše 80 odsto stanovništva, ali da ovim tempom to nije moguće postići.

- Cilj je imati 80 odsto vakcinisanih. Vakcinacija je jedino rešenje, zemlje sa preko 80-85 odsto uspele su da se otvore, da skinu maske, a mi sa ovom dinamikom ne možemo to da postignemo. Idelano bi bilo da to uradimo u oktobru, pa onda za Novu godinu i Božić budemo slobodni. Međutim, sprečava nas naš odnos prema vakcinaciji i merama. Lekovi o kojima se priča, da smo ih dobili ili ćemo ih dobiti, rešiće trenutno pitanje pojedinca, a ne epidemije, tu pomaže samo vakcinacija - kaže on.

Jedino rešenje epidemije je masovna vakcinacija i uvođenje obavezne vakcinacije za određenu grupu ljudi, tvrdi dr Tiodorović.

- Kako doći do 80 odsto vakcinisanih? U ovom trenutku jedini izlaz mi se čini masovna vakcinacija, uvođenje obavezne vakcinacije. Dolazimo u situaciju da uvedemo obaveznu vakcinaciju kao u mnogim evropskim zemljama. Za medicinske radnike, prosvetne, za sve javne službe, opštinske, gradske, ali i za zaposlene u bankama, poštama, svim organizacijama gde cirkuliše veći broj ljudi. Međutim, takve odluke još nema - kaže on.

- Vi trenutno imate jedan izbor, da se vakcinišete i uz poštovanje mera budete veoma bezbedni ili da završite na respiratoru - zaključuje epidemiolog.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice