ZAŠTO TRUDNICE UMIRU OD KORONE? Kardiolog objasnio- sve je do krvi, postoje samo dva načina da se izbegne fatalni ishod

Novosti online

13. 10. 2021. u 19:28

SITUACIJA sa koronom u Srbiji je veoma ozbiljna, a kako naši stručnjaci ističu, najviše među zaraženima je mladih ljudi.

ЗАШТО ТРУДНИЦЕ УМИРУ ОД КОРОНЕ? Кардиолог објаснио- све је до крви, постоје само два начина да се избегне фатални исход

Foto: Printskrin Jutjub

Vesti koja su posebno potresle javnost u Srbiji su one o smrti trudnica obolelih od kovida. Tim povodom ali i zbog činjenice da su liste čekanja za kardiovaskularne intervencije sve duže, u "Uranku" na televiziji K1 gostovao je dr Srđan Bošković iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

- Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru trudnoće. Imaju povišen D-dimer. Takođe, mehanika njihovog disanja je drugačija zbog velikog stomaka. Trudnice su zato ekstremno ugrožene zbog korone - kazao je dr Bošković. - Trudnicama savetujemo da se vakcinišu i protiv gripa. Jedino rešenje za sve, i za trudnice, je vakcina protiv kovida i što manje kontakata sa ljudima. Bolje da ne znate šta sve viđam u bolnici u Batajnici. Svako ko ne želi da se vakciniše trebalo bi da samo na 15 minuta prošeta hodnicima bolnice. Videće ljude u punoj snazi na ivici smrti. Oko 20 odsto pacijenata su mladi.

Dr Bošković je još jednom istakao da vakcina doprinosi tome da ćemo, i ako obolimo od kovida, imati blagu kliničku sliku.

- Vakcinisane osobe će u najvećem broju slučajeva ako se razbole imati dva do tri dana blago povišenu temperaturu i izgubiće čulo ukusa i mirisa - kazao je dr Bošković. - U velikoj većini u kovid bolnicama su nevakcinisani pacijenti. Popustili smo u vakcinaciji ali smo se opustili i u kontaktima. Ja svoju majku od 78 godina nisam poljubio od marta prošle godine. Ni ne rukujemo se, iako je primila tri doze vakcine.

Foto: Novosti

Dr Bošković kazao je i da su česta posledica preležanog kovida upala srčanog mišića kao i tečnost oko srčanog mišića.

- Ta tečnost pokazuje da iako je bolest preležana, u telu i dalje tinja zapaljenski proces. Sreća je što to prolazi, kod nekoga za šest, kod nekoga za 12 meseci. Svaki virus je sistemska bolest i može ostaviti posledice na srcu. Ono što zabrinjava je podatak da je prošle godine u našoj zemlji od kardiovaskularnih bolesti umrlo 55.000 ljudi, to je gotovo polovina svih umrlih.

Dr Srđan Bošković u "Uranku" je istakao da kardiovaskularne pacijente trenutno primaju samo Institut Dedinje, Klinički centar Srbije i KBC "Zemun", kao i da je u Institutu vakcinisano oko 92 odsto lekara, dok je procenat imunizacije kod srednjeg medicinskog kadra oko 80 odsto.

- Smrtnost hospitalizovanih od infarkta na teritoriji Srbije je oko 7,5 odsto. Još toliko je onih koji ne dođu do bolnice pa je ukupna smrtnost između 10 i 15 odsto. To je veliki procenat. Kardiovaskularni bolesnici bi trebalo da se vakcinišu - zaključio je doktor.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

 

BONUS VIDEO - NEUTEŠNI: Otac i majka preminule trudnice (20) iz Knjaževca

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije