RETKA SUĐENJA "NA DALJINU": Istraživanje pokazalo da su tehničke mogućnosti sudova korišćene samo u vanrednom stanju

V. C. S.

11. 10. 2021. u 20:24

SUDIJE, tužioci i advokati nisu zainteresovani za korišćenje tehnologije u krivičnim postupcima, a značajan je procenat onih koji korišćenje tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka vezuju samo za period epidemije.

РЕТКА СУЂЕЊА НА ДАЉИНУ: Истраживање показало да су техничке могућности судова коришћене само у ванредном стању

Foto Tanjug

Ovo je pokazalo istraživanje koje je sproveo Forum sudija Srbije, a rezultati su predstavljeni u publikaciji "Suđenje na daljinu-pravni okvir i praksa".

- Sudovi su za vreme vanrednog stanja morali da postupaju u pritvorskim i drugim hitnim predmetima, ali i u predmetima u kojima je postupak vođen za krivična dela protiv širenja zarazne bolesti. Država je ovaj problem pokušala da reši putem tzv. "Skajp suđenja", što je u stručnoj javnosti izazvalo brojne oprečne komentare - kažu u Forumu sudija.

Rezultati istraživanja su pokazali da više od polovine sudova iz ispitivanog uzorka poseduje posebnu prostoriju za ispitivanje posebno osetljivih svedoka i tehničke mogućnosti. Međutim procenat upotrebe je tokom 2019. i 2020. bio veoma mali.

- U manje od 10 odsto postupaka korišćena su tehnička sredstva prilikom ispitivanja svedoka koji se mogu smatrati posebno osetljivim - kažu u Forumu sudija. - Ovo navodi na zaključak da pandemija nije uticala na obim primene tehničkih sredstava i sudije nisu preterano zainteresovane za njihovo korišćenje, već se pretežno opredeljuju ili za klasičan način ispitivanja svedoka ili za vršenje uvida u zapisnike o njihovom ranijem ispitivanju. Sudovi ne poseduju posebne evidencije o korišćenju posebnih prostorija za ispitivanje svedoka, što posredno ukazuje da nemaju službe za pomoć i podršku žrtvama krivičnih dela.

Interesantno je i da su rezultati drugog dela istraživanja, koji se odnosio na upotrebu tehničkih sredstava za saslušanje okrivljenih tokom vanrednog stanja, doveli do suprotnih zaključaka. Naime, tehnička sredstva su u velikoj meri korišćena za saslušanje okrivljenih za vreme vanrednog stanja. Od 15. marta do 6. maja prošle godine, u krivičnim postupcima pred osnovnim sudovima, saslušana su 103 okrivljena "na daljinu", a od toga je 75 postupaka i završeno. Svi krivični postupci pokrenuti su zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i svi okrivljeni su se nalazili u pritvoru. U više od 95 odsto postupaka okrivljeni je saslušan putem "Skajp" aplikacije, a u dva predmeta je korišćen "Viber". U većini predmeta okrivljeni nije upitan za mišljenje o tome da se sasluša na navedeni način, već je samo obaveštavan. Veliki procenat tih saslušanja obavljen je i pre donošenja Uredbe Vlade. Takođe, u najvećem broju presuda nije navedeno, niti obrazloženo kako je obezbeđeno pravo na odbranu okrivljenom i opštenje sa braniocem.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo