DRŽAVA ODLUČUJE O IMOVINI GECE KONA: U Beogradu održana rasprava u slučaju poznatog knjižara, javio se naslednik Jovan Rajs iz Švedske

V. C. S.

08. 10. 2021. u 18:41

JAVNA rasprava pred Agencijom za restituciju u slučaju povraćaja imovine najpoznatijeg predratnog knjižara Gece Kona održana je u petak u Beogradu.

ДРЖАВА ОДЛУЧУЈЕ О ИМОВИНИ ГЕЦЕ КОНА: У Београду одржана расправа у случају познатог књижара, jавио сe наследник Јован Рајс из Шведске

Knjižara u Knez Mihailovoj ulici / Foto P. Milošević

Kako nam je potvrđeno, Jovan Rajs, profesor emeritus sudske medicine i pisac iz Švedske, kao Konov naslednik, inače unuk Gecine sestre Blanke, podneo je zahtev za vraćanje knjižare i zemljišta u Knez Mihailovoj 12, odnosno Čika Ljubinoj 1, u Beogradu, zatim kuće i dvorišta u Dobračinoj 30, kuće i dvorišta u nekadašnjoj Ulici Milorada Draškovića 4, sada Sremskoj, vile u Vrnjačkoj Banji i zgrade u Jajincima.

Takođe se zna da se u Narodnom muzeju nalaze dva portreta, Gece i njegove žene Luize, ali nedostaju akti o oduzimanju. Naslednici su i potomci Marice Rajs, Jovanove sestre od strica.

U Agenciji za restituciju kažu da je zakonski rok za odluku i donošenje rešenja šest meseci ukoliko je dokumentacija kompletna, a u kompleksnim slučajevima godinu dana od predaje kompletirane dokumentacije.

Jovan Rajs

U međuvremenu, istraživač Blažo Đurović došao je do podataka da su Konu oduzete i brojne vredne pokretnosti: dva automobila - "mercedes" i "fijat", nameštaj za dva luksuzna stana, sedam tepiha, skladište laboratorijske opreme i učila "Hemolabor", slike i knjige, 300.000 dinara, 146 napoleona, tri engleska zlatnika po sto šilinga, 2.000 srpskih i francuskih zlatnika, 500.000 dinara u hartijama od vrednosti, 60 kutija raznog nakita, jedna vrlo vredna biserna ogrlica, dva albuma filatelističkih maraka vrednih tadašnjih milion i po dinara, 16 pisaćih mašina i jedan foto-aparat.

Porodica Kon stradala je 1941. Geca je uhapšen ubrzo po ulasku nacista u Beograd, i iz zatvora Gestapoa, deportovan u Austriju, gde je ubijen. Supruga i kćerke Elvira i Malvina, zet i unuci poslati su u logor Staro sajmište, i streljani u Jabuci, kod Pančeva. Od cele porodice preživeo je jedino zet Leopold Herceg.

NESTALE HILjADE KNjIGA

TOKOM 1942. u Nacionalnu biblioteku Beč, kao i u narodne biblioteke u Berlinu, Minhenu, Breslau i Lajpcigu, prebačeno je više od 6.000 knjiga iz magacina izdavačke kuće Kona, a do avgusta 1943. prebačeno je ukupno 7.500 knjiga na srpskom jeziku, Konovo vlasništvo. Nešto je posle rata vraćeno, a nečemu se gubi svaki trag po povratku u Jugoslaviju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)