VAKCINISANIMA DVA DANA SLOBODNO, OGRANIČENJA ZA ONE KOJI ODBIJAJU IMUNIZACIJU: Šabački Zavod za javno zdravlje poslao dopis poslodavcima!

Novosti online

06. 10. 2021. u 22:40

PRE nego što je Krizni štab juče popodne saopštio da neće biti novih mera u zaustavljanju širenja virusa Kovid-19, Zavod za javno zdravlje u Šapcu je lokalnih štabovima za vanredne situacije u Mačvanskom okrugu prosledio svoje predloge.

ВАКЦИНИСАНИМА ДВА ДАНА СЛОБОДНО, ОГРАНИЧЕЊА ЗА ОНЕ КОЈИ ОДБИЈАЈУ ИМУНИЗАЦИЈУ: Шабачки Завод за јавно здравље послао допис послодавцима!

Foto P. Milošević

U dopisu se navodi da privrednim subjektima treba preporučiti nagrađivanje radnika koji su vakcinisani i ograničenja za one koji neće da se vakcinišu. Predlaže se da radnici koji donesu sertifikat o vakcinaciji budu nagrađeni sa dva dana plaćenog odsustva, a da se nevakcinisani radnici udalje sa posla ukoliko ne dostave dokaz da su preležali Kovid. Najuporniji, koji odbijaju da se vakcinišu, mogli bi da rade ukoliko dostave negativan PSR test ne stariji od 72 sata ili antigentski test ne stariji od 48 sati.

Doktorka Dragana Radojčić, pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, izjavila je da su ove preporuke koje treba da se proslede poslodavcima dali sa namerom da se podstakne vakcinacija.

- Ovo su zadnji trzaji i pokušaji. Ne znamo da li će poslodavci hteti ili neće hteti, verovatno i među njima ima onih koji neće da se vakcinišu. Ovo je naš predlog da oni pokušaju da učine ako išta mogu jer je epidemija izmakla kontroli. Vakcinacija je jedini način da izađemo iz ovoga, a odozgo niko neće da se angažuje i kaže to mora tako i tačka, kao što je urađeno u svetu, ili da se primene akdekvatne mere zaštite i njihova kontrola - istakla je dr Radojčić.

Foto: Grad Vršac

Šabac je i ranije imao sličnih akcija. Podsetimo, Predžeće "Kartonval" iz Šapca je, međutim, donelo odluku da uskrati tzv. uskršnju nagradu radnicima koji su bliži redu antivaksera, a direktor firme optužen za "nametanje vakcinacije". To je izazvalo priličnu pompu u javnosti, posebno među nekim zaposlenima, koji takav stav smatraju "nedemokratskim".

Iz šabačke firme su se obratili javnosti konstatujući da je "Kartonval u proteklom periodu donirao značajna sredstva u borbi protiv kovida, te da su im zdravlje i bezbednost zaposlenih na prvom mestu". Oglasio se i direktor Zoran Petković. Istakao je da je "uz saglasnost i podršku saradnika i partnera, ne žaleći finansijska sredstva, uspeo da spreči ozbiljnije transmisije virusa među zaposlenima".

U Srbiji je, inače, postala takoreći praksa da velike i uspešne kompanije organizuju vakcinaciju za zaposlene, međutim, kod izvesnog broja - ta akcija je ostala "na nivou dobre volje". Drugim rečima, nije bilo sankcija ili uskraćivanja nagrada za one koji ne žele da se vakcinišu.

Foto: Depositphotos

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

(Biznis Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?