STIŽE LEK KOJI ŠTITI OD KORONE: Predsednik Vučić o pregovorima sa proizvođačima medikamenata

J. Ž. S.

04. 10. 2021. u 07:00

PRVE male količine veoma skupih lekova koji mogu da zaštite od korone uskoro bi mogle da stignu i u Srbiju, najavio je predsednik Aleksandar Vučić, posle razgovora koje je imao sa šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

СТИЖЕ ЛЕК КОЈИ ШТИТИ ОД КОРОНЕ: Председник Вучић о преговорима са произвођачима медикамената

Foto Tanjug

Predsednik je objasnio da se radi se o inovativnim novim lekovima, koji mogu dobro da zaštite od korone, a da se razgovara i sa "Fajzerom" o tabletama koje takođe imaju vrlo visoku cenu.

- Život je najskuplji i najvažniji, a užasno je skupo i lečenje obolelih od korone koji dospeju na intenzivnu negu - istakao je Vučić.

- Visoki su troškovi kada imate nekog mesec dana na intenzivnoj nezi, gde, kod nas, dan košta više od 1.000 evra.

Dok lek koji može da zaštiti od korone ne bude dostupan široj populaciji iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučuju da i tinejdžeri uzrasta od 16 i 17 godina treba da nastave da se vakcinišu, a da bi bilo poželjno da se priključe i oni mlađi - od 12 do 15 godina.

- Ukoliko postoji saglasnost roditelja i nema kontraindikacija, a to utvrđuje pedijatar, na pelcovanje mogu i sva druga deca uzrasta od 12 do 15 godina - stoji u uputstvu "Batuta".

- Kod dece sa preležanim kovidom 19, samo ukoliko je laboratorijski dokazan, vakcina se može primeniti najranije šest meseci posle infekcije, pošto naučne studije ukazuju da deca imaju dobar imuni odgovor čak i ukoliko su imala blaži klinički oblik - preporučuju iz "Batuta".

Imunizacija ovog uzrasta radiće se u domovima zdravlja, u odseku za imunizaciju dece, pedijatrijskim odeljenjima bolnicama ili na posebnim punktovima.

Za epidemiologa i člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića kovid više nije zdravstveni, već socijalno-psihološki problem. Zato smo morali, smatra on, da sprovedemo hitno veoma oštru kontrolu mera sa kažnjavanjem i veoma obimnu vakcinaciju.

BORBA Bolnice su pune najteže obolelih od korone, Foto Z. Jovanović

Epidemiolog smatra da bi rešenje bilo u imunizaciji 20 odsto populacije za 10 do 15 dana, ali da mu to deluje nemoguće.

- Neće biti zatvaranja, ali ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše - istakao je Tiodorović.

- Ne želimo da pravimo razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih nego da napravimo što bolje okolnosti da svi uskoro možemo da funkcionišemo normalno.

PREMINULO JOŠ 49 LjUDI

VIRUSOM korona su u poslednja 24 časa zaražene još 5.334 osobe, pokazuju zvanični podaci, dok je bitku sa opakom bolešću izgubilo 49 osoba. Testirano je 14.950 ljudi, a na respiratorima je trenutno 259 pacijenata.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća