OGIST GOVEN – ZABORAVLJENI POČASNI GRAĐANIN BEOGRADA: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu KCNS

V.N.

30. 09. 2021. u 08:19

PREDAVANjE dr Aleksandre Kolaković „Ogist Goven: Zaboravljeni počasni građanin Beograda, francuski diplomata i novinar" možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ОГИСТ ГОВЕН – ЗАБОРАВЉЕНИ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН БЕОГРАДА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу КЦНС

FOTO: dr Aleksandra Kolaković (KCNS)

Lik i delo čoveka koji je precizno analizirao međunarodne odnose u predvečerje i tokom Velikog rata i zbog toga uživao veliki ugled među evropskim intelektualcima, danas su, nažalost, poznati samo istoričarima. Kroz prizmu Govenovih delovanja dr Aleksandra Kolaković ukazuje na značajnu epizodu francusko-srpske istorije i saradnje.

Veruje se da je ovaj značajni polihistor upoznao srpske intelektualce u vreme kada je bio francuski diplomata u Dunavskoj komisiji. Bogdan Gavrilović je istakao da je reč o jednom od retkih publicista „u čijim su člancima i spisima sjaj stila i intuitivna moć jednog darovitog političara bili u potpunoj harmoniji sa objektivnošću i s dubokim znanjem jednog naučnika".

Zahvaljujući Ogistu Govenu srpski intelektualci su imali mogućnost da plasiraju narative o Srbiji i Srbima u doba Velikog rata i učestvuju u propagandnim glasilima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)