DA DECA UVEK BUDU SIGURNA NA DRUMU: Plemenita misija Miroljuba Milanovića iz Kaonika dobila podršku Agencije za bezbednost saobraćaja

S. BABOVIĆ

01. 09. 2021. u 10:55

PLEMENITA misija Miroljuba Milanovića iz Kaonika kod Kruševca, jednog od dobitnika plakete za 2020, u akciji našeg lista "Najplemenitiji podvig godine", dobila je veliku podršku!

ДА ДЕЦА УВЕК БУДУ СИГУРНА НА ДРУМУ: Племенита мисија Мирољуба Милановића из Каоника добила подршку Агенције за безбедност саобраћаја

Foto S. Babović

Agencija za bezbednost saobraćaja i Milanovićevo humanitarno udruženje, čiji je rad posvećen njegovom sinu Marku, nastradalom u teškoj saobraćajnoj nesreći 2015, potpisali su poseban protokol o saradnji. Simbolično, u porti Crkve Svete nedelje i baš uoči 1. septembra kada u školu polaze đaci, koji su među najugroženijima učesnicima u saobraćaju.

- Izuzetno nam je drago što možemo da podržimo Miroljuba i rad njegove organizacije čija je misija spasavanje ljudskih života - kaže, za "Novosti", Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja. - Znamo šta je zadesilo Miroljubovu porodicu. U drugim familijama koje su doživele takve tragedije, ljudi potonu, otuđe se, a Miroljub i njegovi najbliži krenuli su dalje sa željom da doprinesu da se više nikome ne dogodi takva nesreća. Svu svoju snagu i sve svoje aktivnosti usmerili su da se sačuvaju ljudski životi i životi dece. Ovde smo i da pošaljemo poruku celoj Srbiji da je jedan od priroteta Agencije bezbednost dece i mladih u saobraćaju.

Pešić podseća i da je jedan od ciljeva Agencije, ali i Srbije, da nema poginule dece u saobraćaju i da u njegovom ostvarenju veliku podršku mogu da daju roditelji i porodice dece. Ove godine, kako kaže, formirana je i posebna radna grupa koja će se baviti porodicama žrtava saobraćajnih nesreća, teško povređenima u nezgodama, ali i onima koji su ih prouzrokovali. Uskoro počinje i obuka psihologa, a od sledeće godine u više mesta u Srbiji otvoriće se i posebni centri za pružanje ovakve psihološke podrške. Jedan od članova ove radne grupe je i Miroljub Milanović.

- Od Čokotinog brda, na starom putu Kruševac - Niš, sve do Ribarske banje, od 2015. na putevima je izgubljeno 10 života, a to je samo u našem kraju i ti podaci nas onespokojavaju - kaže nam Miroljub. - Nama je podrška Agencije izuzetno važna jer zajedničkim snagama možemo da spasemo mnogo života najmlađih. Krenuli smo sramežljivo pre šest godina, ali smo ponosni na svaku podignutu ogradu pored škole, svaki postavljen led semafor ili usporavač saobraćaja.

Posle potpisivanja protokola, kaonički đaci odslušali su i predavanje o bezbednosti u saobraćaju. Slaviša Savić (46) iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga došao je u daleki Kaonik iz Šapca.

- Zahvaljujući Miroljubu mladima ćemo da dočaramo sa koliko ozbiljnih posledica može da se suoči neko ko se ogluši o saobraćajne propise, kako bi i na ovaj način ukazali koliko je važno da se poboljša bezbednost učesnika u saobraćaju - kaže Savić, koji je sa nepunih 18 godina ostao u invalidskim kolicima. - Već šest godina po Srbiji držimo predavanja "Još uvek vozim, ali ne hodam", koja je do sada odslušalo više od 40.000 mladih. Moja je greška bila što sam vrlo mlad, bez dozvole vozio automobil prebrzo i u momentima kada sam pokušao da preteknem drugara, prišao sam suviše ivici puta, prevrnuo se i zadobio povredu kičme. Obojica smo ozbiljno povređeni, ali ja imam trajne posledice.

SEĆANjE NA MARKA NE BLEDI

DA podrže rad neverovatnog humanitarnog udruženja iz Kaonika odlučili su i predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kruševca, Saobraćajne policije, kao i predstavnici putarskih preduzeća i brojni Kruševljani i meštani sela duž Ribarske reke, gde sećanje na poginulog Marka Milanovića (22) ne bledi. Miroljubov sin, odličan student računarstva, nagrađivani pevač, folklorac nastradao je u nesreći kao suvozač, bez ikakve krivice. Milanovići od tog trenutka nesebično pomažu ne samo da se spasu životi dece i mladih u saobraćaju, već i siromašne i ugrožene porodice, učenici, muzičari, samohrani roditelji, talentovani đaci...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri