I GROMOVI U JEDNAČINAMA: Profesor na Oksfordu Endre Šili Subotičanima otkrivao tajne brojeva

J. LEMAJIĆ

31. 08. 2021. u 12:31

ZA većinu, grom možda može da udari iz vedra neba, ali za matematičara Šili Endrea, redovnog profesora Univerziteta u Oksfordu, člana Britanske kraljevske akademije, SANU i naučnika svetskog renomea, ta vremenska neprilika ima objašnjenje ispisano numeričkim jednačinama.

И ГРОМОВИ У ЈЕДНАЧИНАМА: Професор на Оксфорду Ендре Шили Суботичанима откривао тајне бројева

interesovanje Predavanje privuklo uglavnom mlade Subotičane, Foto Privatna arhiva

I ne samo gromovi i munje, nego svaka druga prirodna pojava. Verovali ili ne, sve se može napisati jednačinama. O tome su netremice slušali mladi matematičari iz Subotice koji su imali čast da im jedan od najvećih umova današnjice, a koji potiče iz najvećeg grada na severu Bačke, održi predavanje o "Navier-Stokesovim" jednačinama.

- S obzirom na to da pada kiša govorio sam o kretanju vode jer se sve prirodne pojave mogu objasniti matematičkim jednačinama. Moja oblast su numeričke metode diferencijalnih jednačina. Kada pogledate oko sebe, u prirodi se dešavaju razne stvari koje se mogu opisati tim jednačinama. Ali su one tako komplikovane, koje opisuju kretanje vetra ili oblaka da je nemoguće doći do rešenja. Ali u praksi je to dovoljno - kaže profesor Šili.

Interesovanje predavanje privuklo uglavnom mlade Subotičane, Foto Privatna arhiva

Profesor Šili već 35 godina predaje na Oksfordu i bavi se pronalaženjem što bližih rezultata složenih i komplikovanih jednačina, a koja možda i nemaju rešenja. Njegova istraživanja se primenjuju u oblasti meteorologije i avio- industrije.

- Važno je da u istraživanju ostanete istrajni. Često prilikom istraživanja lutate i ne znate kako da dođete do toga. Mnoge stvari su apstraktne i ne vide se uvek - dodaje profesor.

- Matematika je izuzetno važna oblast, čini mi se da deci nije jasno koliko je ona široka i primenljiva oblast i zato deci treba predstaviti i neke indikacije o njenoj primeni. Kada znaš matematiku, onda znaš sve. Čak iako se ne baviš njome. Struktura logičnog razmišljanja je veoma važna, ne morate se baviti istraživanjem.

To je, kako kaže, zadatak školskog sistema, koji bi trebalo više da privoli đake da se posvete matematici i otkrije im sve njene lepote.

ČLAN NjUTNOVOG NAUČNOG DRUŠTVA

ENDRE Šili je jedan od ovogodišnjih laureata nagrade "Pro urbe", koju Grad Subotica dodeljuje zaslužnim građanima. On više od 35 godina predaje numeričku analizu u Matematičkom institutu Univerziteta u Oksfordu, ima zvanje tutora Oxford Vorchester College, drži predavanja na doktorskim studijama na mnogim univerzitetima, institutima i istraživačkim centrima širom sveta. Član je Srpske akademije nauka i umetnosti, Evropske akademije nauka, saradnik Društva za primenjenu i industrijsku matematiku, a ove godine izabran je za člana britanskog Kraljevskog naučnog društva koji je osnovao Isak Njutn davne 1660. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024