ŠESTORO DECE POGINULO U PRVOJ POLOVINI GODINE: Kako sprečiti tragediju i poboljšati bezbednost u saobraćaju?

Novosti online

19. 08. 2021. u 10:20

NE prođe dan, a da u novinama ili na internet portalima ne pročitamo strašne naslove poput "U saobraćajnoj nesreći poginule su dve osobe", "Dete stradalo u sudaru" i slično.

ШЕСТОРО ДЕЦЕ ПОГИНУЛО У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ ГОДИНЕ: Како спречити трагедију и побољшати безбедност у саобраћају?

Foto: Yandex Go

Podaci o broju saobraćajnih nesreća u prvom kvartalu ove godine u našoj zemlji su više nego alarmantni.

Naime, u prvoj polovini ove godine povređeno je 544 osoba, a život je izgubilo čak šestoro dece!

Stradao je i veliki broj pešaka, više od 15 odsto nego u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Umor, nepažnja, korišćenje mobilnih telefona, ali i nedovoljno držanje rastojanja pri velikim brzinama doprinose ovoj stravičnoj statistici.

Postavlja se pitanje kako sprečiti nesreće i poboljšati bezbednost u saobraćaju.

Ovom problematikom bavi se i kompanija Yandex Go.

Foto: Yandex Go

 

O čemu se radi ispričao nam je direktor odeljenja za međunarodnu saradnju, Maksim Kozlov.

Kako je naveo, oni budućnost bezbednosti u saobraćaju vidi kroz upotrebu modernih tehnologija.

Pored usluga taksi prevoza, ulažu i u tehnološki boljitak javnog saobraćaja.

Kamere koje ova kompanija postavlja u javnom prevozu u gradovima širom Evrope beleže sve bezbednosne parametre - unutar i izvan vozila.

Foto: Yandex Go

 

Ovaj projekat stigao je i u Beograd, a trenutno je u pilot fazi testiranja. Kamere su postavljene u određeni broj autobusa, trolejbusa i tramvaja srpske prestonice.

Kako je naveo Kozlov, kamera prati sve - od treptanja osobe za volanom koja ukazuje na pospanost, pušenje u vozilu, upotrebu mobilnog telefona i neuspešno vezivanje pojasa.

Kako bi opasnost od udesa bila svedena na minimum, kamera vozača svetlosnim i zvučnim signalima upozorava na sve situacije koje bi mogle da budu opasne.

Kamere prate položaj glave vozača, kao i smer pogleda, zevanje, trljanje očiju i sve podatke potrebne za analizu ponašanja u vožnji, kvalitet puta, GPS evidentiranje i prekoračenje brzine.

Ova kamera testirana je u neurobiološkoj laboratoriji za spavanje i buđenje i odobrena kao efikasan način za praćenje pospanosti lica koje upravlja vozilom.

- U budućnosti ovakva kamera bi mogla pomoći u verifikaciji osobe za volanom pomoću video i audio signala, kako bi se sprečilo nezakonito predavanje upravljača trećim stranama - ističe Kozlov.

Svi prekršaji se snimaju i skladište u Yandex bazi i te informacije dostupne su centrali Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Ukoliko vozač ponovi prekršaj, može biti i sankcionisan privremenim ograničavanjem rada.

- Kamera je opremljena i dodatnim modulom za video snimanje situacije na putu, se te prilikom registrovanja određene vrste događaja, mogu istovremeno snimiti dva video zapisa – jedan koji će zabeležiti stanje unutar vozila i drugi koji će ispratiti dešavanja izvan njega - navodi Maksim Kozlov.

Ovakav projekat predstavlja dugoročno ulaganje u bezbednost u saobraćaju, inspirišući pojedince na ličnu odgovornost, ali i omogućavajući preciznu i detaljnu analizu prostora za unapređenje sigurnosti, zahvaljujući savremenim tehnologijama.

Kako je već navedeno, u našoj zemlji je ovaj projekat u pilot fazi testiranja, a šira primena mogla bi značajno da doprinese smanjenju crne statistike i broja poginulih i povređenih u udesima u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove