MLADI ISKLJUČENI IZ ODLUČIVANJA NA LOKALU: Najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih

V.C.S.

09. 08. 2021. u 17:42

MLADI u Srbiji u lokalnim samoupravama nisu uključeni u procese donošenja odluka, pokazalo je najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), u saradnji sa Grupom za analizu i kreiranje javnih politika.

МЛАДИ ИСКЉУЧЕНИ ИЗ ОДЛУЧИВАЊА НА ЛОКАЛУ: Најновије истраживање Кровне организације младих

Foto: Koms

Zbog toga imaju osećaj isključenosti, a on vodi ka tome da požele da napuste lokalnu zajednicu.

Mladi čine 16,4 odsto ukupne populacije u zemlji i važno je, kažu autori istraživanja "Lokalna omladinska politika u Srbiji", da budu zainteresovani, aktivni i informisani. Neophodno je da imaju mogućnost da učestvuju u procesima donošenja odluka, na lokalnom i nacionalnom nivou. U istraživanju je obuhvaćeno svih 145 jedinica lokalne samouprave.

 - Podaci do kojih smo došli su zabrinjavajući - kažu u Krovnoj organizaciji.

- Čak 67 od 145 jedinica lokalne samouprave nema savet za mlade, a od 78 formiranih saveta, 29 je osnovano samo da bi se zadovoljila forma. Dve trećine lokalnih samouprava nema lokalni akcioni plan za mlade, 79 odsto nema opredeljena sredstva za finansiranje udruženja mladih i sprovođenje lokalne omladinske politike, dok 119 nema omladinski klub.

Praktično, samo šest opština, odnosno gradova ima sve instrumente lokalne omladinske politike, a 23 jedinice nemaju bukvalno nijedan instrument!

 - Krovna organizacija mladih će u narednom periodu zagovarati osnivanje inkluzivnih i funkcionalnih saveta za mlade, u kojima bi trebalo da se čuje njihov glas. U saradnji sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu edukovaćemo lokalne rukovodioce da menjaju ove poražavajuće statistike. Lokal koji ne uključuje mlade, ostaje bez njih - kažu u KOMS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)