VRAĆAJU SJAJ NEKAD PREŽALJENOM HRAMU: Obnova Uspenske crkve u Novom Sadu, čiji je veći deo porte bio porušen 1975. radi izgradnje zgrade SNP

Zdravko Grumić

01. 08. 2021. u 18:49

TEMELjNOM obnovom porte Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, Grad Novi Sad, napokon, vraća deo duga minulih vremena i ispravlja veliku nepravdu prema toj pravoslavnoj bogomolji učinjenu posle Drugog svetskog rata, a naročito krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka.

ВРАЋАЈУ СЈАЈ НЕКАД ПРЕЖАЉЕНОМ ХРАМУ: Обнова Успенске цркве  у Новом Саду, чији је већи део порте био порушен 1975.  ради изградње зграде СНП

Kapija pešačka, originalna, obnovljena / Foto N. Karlić

Kada uskoro bude završena nova ograda, izgrađena palionica sveća i okončaju se ostali planirani radovi koji su u toku, biće stvoreni uslovi za detaljno obnavljanje i unutrašnjosti tog hrama, sagrađenog u 18. veku, jednog od tri utvrđena kulturna dobra od izuzetnog značaja na teritoriji grada (uz Almašku crkvu i spomenik na Vezircu).

- Izmeštanjem paljenja sveća iz prostora nekadašnjeg zvonika, biće omogućeno čišćenje i dalje čuvanje vrednog ikonostasa i slikarstva u unutrašnjosti hrama - ističe, za "Novosti", arhitekta Ljiljana Polzović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, pod čijim se stručnim nadzorom obavlja parterno uređenje Uspenske crkve.

NAŠA sagovornica podseća da je, baš zahvaljujući ikonostasu i slikama, Uspenski hram posle rata sačuvan, iako je, zbog njegove lokacije u neposrednoj blizini trase budućeg bulevara, novim vlastima i gradskim planerima bio na neki način kost u grlu, ali ga je, na sreću, saobraćajnica ipak nekako zaobilazila.

Novo i još veće iskušenje stiglo je sedamdesetih godina, kada je pripreman teren za izgradnju zgrade Srpskog narodnog pozorišta (SNP). Crkvena porta je tada gotovo potpuno uništena, zajedno sa Uspenskom ulicom i nizom kuća nekad uglednih i bogatih Novosađana u nekadašnjoj Jevrejskoj ulici.

Radovi na obnovi porte / Foto Z. Grumić

- Budućem pozorištu smetao je veći deo porte, u kojoj su inače decenijama sahranjivani vernici, pa je odlučeno da se ta lokacija očisti i pripremi za novo gradilište - kažu u ZZSK Grada Novog Sada i podsećaju da je Parohijski dom, koji se nekada nalazio uz samu crkvu, porušen 1975. godine. Četiri leta kasnije, takođe bez saglasnosti Crkvene opštine, srušena je porta, a ograda i vrata od kovanog gvožđa odneti su u nepoznatom pravcu.

TAKO je, duže od četiri decenije, Uspenska crkva bila neograđena, pa su po nadgrobnim pločama, nažalost, gazili prolaznici i kućni ljubimci. Pojedine preostale grobnice se i ne vide, jer su prekrivene slojevima nasute zemlje.

Sve to će, kako ističu u ZZSK, u narednom periodu biti potpuno uređeno i obnovljeno prema odgovarajućim projektima, u sklopu aktuelne rekonstrukcije dela gradskog jezgra. Podignuti betonski stubovi i parapeti nove crkvene ograde oblažu se kamenim pločama, a originalni i restaurisani elementi od kovanog gvožđa biće vraćeni, dok će polja između stubova biti popunjena delom replikama izrađenim ručno u duhu starog kovačkog zanata, a delom onima mašinski izvedenim zbog niže cene ali identičnim originalima.

KRST "SMETAO" SAOBRAĆAJNICI

SPOMEN-krst, posvećen poginulim srpskim vojnicima i dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu, prenet je u portu Uspenske crkve 1956. godine.

- Krst je bio postavljen na izlazu iz Ulice Kraljevića Marka prema Kisačkoj. Tu se nekad završavao grad, a oni koji su ga premeštali tvrdili su da smeta regulaciji nove saobraćajnice - navodi nastojatelj Uspenskog hrama prezviter Željko Latinović u monografiji "Uspenska crkva u Novom Sadu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)