SEDNICA POLITBIROA CK KPJ od 4. jula 1941. prethodili su direktiva Kominterne od 1. jula 1941. i Staljinov govor od 3. jula.

vladimir

09.07.2021. 21:56

Kada se neka država OKUPIRA i KAPITULIRA za /samo/ 11 dana, onda ona ostaje bez svojih institucija i vojske, koja je /uzgred/ bila "obezglavljena" begom kraljevske vrhuške i njenih oficira! Znači "četnici" niti imaju kontinuitet niti legitimitet delovanja vojske u otadžbini! Jednostavno, stvoren je "brisani prostor" za organizovanje otpora okupatoru! KPJ, kao bolje organizovana i aktivnija organizacija, privukla je više SRPSKOG naroda u svoje "partizanske" vojne jedinice koje su, u odnosu na "jalove četnike", bili spremni za borbu! Kada spominjete Loznicu kao "veliku" /i jedinu/ četničku pobedu, u poredjenju sa partizanskom "Užičkom republikom" je BRUTALNO zanemarljiva! I da skratim /preskočim/ gde su bili "četnici" 20.oktobra 1944. god. kada se oslobadjao Beograd, gde su Sovjetske jedinice i Titovi partizani bili nosioci pobede i ISTERALI okupatora iz zemlje, goneći ih sve do Trsta! Uostalom, nešto ih u dokumentima i na fotografijama NEMA ....? Da vam kažem, BEGALI su ZAJEDNO sa okupatorom, i upamtite za svagda - JEDINI "antifašistički" pokret su bili Titovi partizani! Ovo je u najkraćem rečeno!

bu

11.07.2021. 20:13

....ovo je toliko "surova" istina da oni i koji veruju u četnike ne mogu demantovati navedene dogadjaje! O čekanju na "pogodno vreme", te 1941. god. samo dokazuje njihov KUKAVIČLUK ali zato bili su "najhrabriji" da KOLJU srpsku nejač, žene, decu i sve jatake partizanskih boraca! Četnci su SRAMOTA srpskog naroda, dokazana kolaboracija sa okupatorom, ista koja se "reinkarnirala" opet sa 5.oktobrom. dvehiljadite godine pod "firmom" DOS na čelu sa Koštunicom i Djindjićem!