INSPEKTORI U PETNICI: Užas devojčica niko nije hteo da čuje i vidi

M. Marković - B. Puzović

25. 06. 2021. u 09:01

PUSTA je i prazna Istraživačka stanica Petnica. Letnji seminar je završen, i deca su juče ujutru otputovala kućama. Baš juče, pa se u ovoj uglednoj naučnoj ustanovi nadomak Valjeva na trenutak učini kao da je stao život.

ИНСПЕКТОРИ У ПЕТНИЦИ: Ужас девојчица нико није хтео да чује и види

Foto D. Milovanović

Samo dežurni na recepciji deli saopštenje direktora i, tu i tamo, promakne poneko od zaposlenih. Bez reči, pogleda uprtih u pod.

Život sija sa fotografija u holovima. Brojni seminari svedoče o uspomenama na vreme kada se ovde okupljalo po više stotina dece. Talentovane. Lepe i darovite za najspecifičnije oblasti nauke.

Ovih dana Petnicu su pogodile - vesti! Jezive! Javnost je šokirana svedočenjima žena koje su se osmelile da doživljeni užas istisnu iz svojih duša na svetlo dana. Ispričale su da su, kao devojčice, ovde bile žrtve seksualnog uznemiravanja. Zlostavljača nisu imenovale, ali nisu ni spremne da se ispod svedočenja potpišu. Da li su iznele istinu istražiće nadležni. Inspektori su juče, tokom našeg boravka, posetili ovaj ugledni "generator" naučne mladosti. Tražili su direktore: prethodnog Vigora Majića i aktuelnog Nikolu Božića, koji je od pre manje od mesec dana na čelu Petnice. Nisu zatekli nijednog. Zadržali su se, ipak, u upravnom zdanju duže od sata.

Foto D. Milovanović

Inspektorka u Petnici

Iz izjava žrtava koje su obelodanjene jasno je da je počinilac dela jedan od zaposlenih u ovoj ustanovi, dugogodišnji radnik zadužen za radove dece nastale tokom seminara, pregleda ih i odobri da objave u časopisu Stanice "Petničke sveske". Radovi su kasnije predstavljani na godišnjoj konferenciji ove naučne kuće. Mladim istraživačima bilo je to priznanje i podsticaj da su učinili prvi korak ka željenom uspehu. Neki su, međutim, zakoračili u sami pakao. "Urednik" je koristio moć, ucenjivao devojčice kako bi im radovi bili objavljeni. On, kako saznajemo, od pre tri godine nije u Petnici.

Svedočilo je pet sada zrelih žena da ih je pozivao u svoju kacelariju. Da su, dok je on čitao njihov rad, morale da po šest sati tu uz njega stoje. Posle bi ih primoravao da se potpuno obnaže, a on ih je slikao i opijao ih alkoholom. I to se ponavljalo čak i do nesvesti žrtve... Čak su se ponekad čuli krici iz njegove kancelarije u kojoj je i živeo. Ali su zaglušivani tišinom Uprave.

Ova jeziva pojava u Istraživačkoj stanici Petnica traje od 2003. godine, kada su zabeležena prva zlostavljanja od istog zlostavljača, kako svedoče žrtve. I iz godine u godinu se nastavljala. O tome je, uveravaju, svaka uprava znala sve, pa i ova kao i prethodna, u kojoj su takođe dugogodišnji zaposleni, pa i osnivači Stanice. Ćutali su kako se ne bi ugled ustanove narušio, budući da je okupljala odabrane osnovce i srednjoškolce ne samo iz Srbije, već i iz sveta.

Reporteri "Novosti" bili su radi da čuju istinu. Potvrdu ili osporavanje uznemirujućih priča pet žena. Ali...

Direktor Nikola Božić nam se javio, doduše ljubazno, tek toliko da nam najavi poruku koju će ubrzo proslediti svim medijima. U četiri reda je poručio:

- Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo saslušamo. Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas.

POČELO DAVANjE ISKAZA

ISTRAŽNI organi bili su danas u “Petnici“ i započet je proces davanja izjava, rekao je večeras direktor Istraživačke stanice Nikola Božić povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje.

Foto Arhiva VN

Tomica Mišljenović

ZABRANIO POJEDINAČNE SUSRETE

TOMICA Mišljenović, rukovodilac seminara biologije, prvi je reagovao kada je saznao za slučaj devojke koja je seksualno uznemiravana.

- Zamolio sam saradnice koje su po godinama približne njenim da razgovaraju sa njom - kaže Mišljenović. - Procenio sam da o incidentu moram da obavestim upravu, Vigora Majića i Nikolu Božića.

Majić ga je obavestio da je razgovarao sa osobom koja je od devojke tražila da prilikom slikanja spusti bretelu i da je on rekao da se "to više neće ponoviti". Posle toga Mišljenović je prvi uveo praksu da polaznice kod ovog čoveka idu samo u grupama. Slično su postupili i neki drugi seminari, ali bilo je i onih koji nisu preduzeli ništa. On za "Novosti" kaže da o ovom slučaju može više da govori nakon što se zvanično oglasi uprava Petnice.

Foto Arhiva

Srđan Verbić

VERBIĆ: BIO JE SAMOTNjAK

SRĐAN Verbić, profesor i bivši ministar prosvete, ujedno jedan od najpoznatijih petničana, za "Novosti", kaže da nikada nije svedočio niti čuo za zlostavljanje u Petnici.

- Sve to, ako se dešavalo, bilo je posle mog intenzivnog rata u Petnici, koji je trajao do 2005. godine. Jasno mi je ko je osumnjičen u ovom slučaju, poznajem ga i mogu samo da kažem da je bio na svoju ruku, nedruželjubiv, samotnjak. Sećam se i da je 2017. godine otpušten, ali me to, s obzirom na njegovo čudno ponašanje, nije iznenadilo, pa se nisam ni raspitivao zašto je otpušten.

ČUDAN I ASOCIJALAN ČOVEK

UREDNIK časopisa "Petničke sveske" B. S., bio je ćudljiv, asocijalan i veoma čudnog ponašanja, svedoče za "Novosti" neki od polaznika petničkih seminara. U ovoj istraživačkoj stanici bio je od njenog osnivanja, 1982. godine, od kada je kroz nju prošlo više od 30.000 dece. Svake godine bude ih po nekoliko hiljada.

Pre nego što je Petnica dobila novu zgradu, on je u jednoj kancelariji i živeo i radio. Kako saznajemo, iako formalno nije imao veliki autoritet, deca su ga doživljavala kao važnu figuru, jer im je govorio da od njega zavisi da li će neki tekst ući u časopis ili ne, iako su o tome odlučivali rukovodioci seminara. Bavio se astronomijom i fotografijom, pa je na velikom broju petničkih fotografija upravo njegov potpis. Mnogima, kažu, baš zbog toga što je fotografisao i zvanične događaje, nije bilo čudno kada slika decu i u neformalnim trenucima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)