VULIN PORUČUJE: Srbija nije parking za migrante

Novosti online

18. 06. 2021. u 18:51

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji je danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson na Graničnom prelazu Dimitrovgrad ka Bugarskoj obeležio početak zajedničkog rada pripadnika Fronteksa i granične policije Srbije.

ВУЛИН ПОРУЧУЈЕ: Србија није паркинг за мигранте

Foto: MUP

Kako je ministar istakao, Evropska unija i Srbija imaju zajedničkog neprijatelja - kriminal, korupciju, narko-dilere i iregularne migracije, protiv kojih se moraju zajedno boriti.

- Saradnja sa evropskom Agencijom za graničnu i obalsku stražu Fronteks je saradnja koja je veoma korisna za Srbiju, ali istovremeno korisna i za Evropsku uniju - rekao je ministar Vulin.

Foto: MUP

Kako je istakao, svaki migrant koji je zaustavljen na srpskoj granici je migrant manje u Beču ili Berlinu.

- Svaki kilogram heroina koji zaustavimo ovde je kilogram manje na našim ulicama, ali i na ulicama evropskih gradova. Svaki terorista koga pronađemo zajedničkim radom Fronteksa i srpske granične policije na našim granicama je terorista manje na našim ulicama, ali i na ulicama evropskih gradova - istakao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je naglasio da Srbija nije i ne može biti parking za migrante.

- Zaustavljajući ih zajedničkim radom Fronteksa i srpskih graničara, i na ovoj granici, oni neće biti u mogućnosti da ilegalno prelaze granicu, neće doći u Srbiju i produžiti svoj put ka Zapadnoj Evropi - naveo je srpski ministar policije.

Foto: MUP

Ministar Vulin je rekao da će, zahvaljujući pomoći Fronteksa, srpska policija moći da koristi i njihove kapacitete, ne samo kada je u pitanju borba protiv iregularnih migracija, već i kada je u pitanju i borba protiv prekograničnog kriminala, šverca i svih onih oblika kriminala koji su karakteristični za granične pojaseve.

- Sve što Evropa pomogne i uradi da granica Srbije bude sigurnija i jača, to će i stabilnost i mir u Evropi biti izvesniji i sigurniji. Živimo u istom svetu, imamo iste neprijatelje, moramo se protiv njih i boriti - poručio je ministar Vulin.

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson istakla je da je zajednički rad Fronteksa i srpske granične policije važan za sprečavanje međunarodnog, prekograničnog i drugih vidova kriminala, kao i ilegalnih ulazaka.

Foto: MUP

- Zadovoljna sam i lično sam veoma srećna što sam danas ovde. Ilegalne migracije se odvijaju preko granice i zato je jako važno da radimo zajedno na sprečavanju takvih ilegalnih aktivnosti. Ponosna sam na Fronteks, koji je Agencija od koje svi mnogo očekujemo i koja svakim danom sve više napreduje u svojim aktivnostima - rekla je Johanson.

Kako je istakla, Evropska unija je spremna da produbi svoju saradnju sa Srbijom u sprečavanju svih oblika kriminala i ilegalnih migracija.

Istakavši da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom i da se raduje njenom daljem unapređenju, Johanson je izrazila spremnost da se razmotre mogućnosti proširenja zajedničkih aktivnosti i na druge granične prelaze u Srbiji.

Foto: MUP

Predstavnik Fronteksa Zoltan Nađ istakao je da će pripadnici ove Agencije zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na sprečavanju svih vidova kriminala, krijumčarenja droga, sprečavanja nelegalnog ulaska u zemlju kao i drugih vidova prekograničnog kriminala.

- Naš glavni fokus biće sprečavanje krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija u zemlji - poručio je Nađ, naglasivši da su prisustvo ministra Vulina i komesarke Johanson u ovoj operaciji od posebnog značaja za ceo region.

Mile Jandrić, načelnik Uprave granične policije, istakao je da su pripadnici UGP-a spremno dočekali kolege iz Fronteksa i naglasio da će svi zadaci koji su pred njima biti profesionalno i korektno odrađeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove