PUNE BUDŽET, A NA PORODILJSKOM IM MANJE PLATE: Zakon o podršci porodicama sa decom diskriminiše majke preduzetnice

J. Ž. SKENDERIJA

14. 06. 2021. u 09:53

ZUBARKE, frizerke, advokatice, kozmetičarke i mnoge druge mame koje imaju sopstvene firme, kada odluče da rode dete, moraju da se suoče sa činjenicom da će dok su na porodiljskom, po slovu sadašnjeg zakona, biti mame drugog reda.

ПУНЕ БУЏЕТ, А НА ПОРОДИЉСКОМ ИМ МАЊЕ ПЛАТЕ: Закон о подршци породицама са децом дискриминише мајке предузетнице

Arhiva

One su višestruko diskriminisane i nemaju ista prava kao, recimo, zaposlene u državnoj firmi. Ukoliko žele da zadrže klijente od kojih firma, a i porodica, živi i skrate veliku pauzu u privatnom poslovanju, one neće moći porodiljsko odsustvo da prenesu na partnera, što je omogućeno svim ostalim mamama.

S druge strane, u slučaju da rode treće dete, nemaju pravo da brinu o njemu dve godine, već posle godinu dana moraju da se vrate na posao. Najveći broj njih - kada saznaju da se njihove naknade tokom porodiljskog odsustva ili nege deteta računaju po posebnoj formuli koja im nepravedno umanjuje primanja - odustaju od bolovanja. Primera radi, ako su imale primanja od 80.000 dinara i radile 18 meseci, njihova naknada dok su na bolovanju biće svega 53.000.

Ukoliko se ne promeni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, mame preduzetnice će i dalje za vreme porodiljskog morati da se snalaze kako znaju i umeju.

Iako je Udruženje "Mame su zakon" zatražilo od Ministarstva za brigu o porodici informaciju koliko mama preduzetnica ima u Srbiji, nikada je nisu dobili. Sa tim podatkom mogla bi da se napravi okvirna računica koliko novca je potrebno za izmene postojećeg propisa.

- Možemo samo da stvorimo grubu sliku stanja kada su porodilje preduzetnice u pitanju na osnovu podataka koje je Agencija za privredne registre početkom godine podelila sa javnošću. U Srbiji ima oko 279.000 registrovanih preduzetnika, a odranije nam je poznato da trećinu čine žene, što je oko 90.000. Ono što ne znamo je, međutim, koliko među njima ima onih koje su u reproduktivnom periodu života i koje su se odlučile da postanu majke - navodi Tatjana Macura, predsednica Udruženja.

Pošto one ne mogu svoje odsustvo da prenesu na partnera, kao što to mogu sve ostale mame, dešava se da privremeno ili trajno zatvaraju firme ili se odlučuju na skupu praksu imenovanja poslovođe i izlažu se dodatnim troškovima, ističe naša sagovornica.

Macura naglašava da bi bilo nepravedno reći da ovaj zakon u nekim segmentima nije bolji od prethodnog, ma koliko to bilo apsurdno.

- One jesu novim propisom prvi put prepoznate kao korisnice ovog prava, ali naš cilj je da to ne bude prepoznavanje dovoljno samo po sebi, već da one budu ravnopravne sa ostalima. Posebno jer se radi o ženama koje u velikoj meri pune republički budžet i sve što im se do sada dešavalo, pa i donošenjem ovog propisa jeste jedna velika nepravda.

Udruženje "Mame su zakon" predlaže da se najpre prava porodilja preduzetnica izjednače sa pravima svih drugih, odnosno da im se naknade ne računaju po posebnoj formuli, tj. da se ne dele sa koeficijentom 1,5, kao što je slučaj sad, kao i da imaju mogućnost da prenesu period nege deteta na partnera, isto kao i sve druge.

ZA MAME MORA DA BUDE

PRIZNAVANjE prava mamama preduzetnicama bi bilo opterećenje za državni budžet.

- Međutim, ako je politika Vlade da se aktivno podiže natalitet, ako je to državna strateška odluka, onda se ne mogu na tom polju praviti uštede. Godinama se, recimo, uvećava budžet Ministarstva odbrane, čak se i planira uvođenje obaveznog vojnog roka, što je prilično skupa aktivnost, a niko u Vladi Srbije ne razmišlja o tome da ako nema dovoljnih izdvajanja za majke, decu, socijalnu zaštitu uopšte, jednostavno neće imati ko da ide u vojsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)