NAŠI SENIORI - DANICA RISTOVSKI : Posle korone samo neka me noge drže

S. Vidačković

11. 06. 2021. u 12:20

ONA voli da kaže da je glumačka duša uvek mlada bez obzira na godine.

НАШИ СЕНИОРИ - ДАНИЦА РИСТОВСКИ : После короне само нека ме ноге држе

Foto I. Marinković

To najbolje oslikavaju njen osmeh, energija, radoznalost i kreativnost. Iako je u penziju "na papiru" otišla pre šest meseci, naša poznata glumica Danica Ristovski (65) sledećeg četvrtka u matičnom Beogradskom dramskom pozorištu odigraće predstavu "Trpele", kojom će se "oprostiti" od teatarske publike. Zbog bitke sa koronom, koja je počela krajem oktobra i trajala 37 dana, Daničin svečani ispraćaj u mirovinu, ali i proslava 65. rođendana u novembru prošle godine, morali su da budu odloženi.

Ipak, posle čvrstog stiska ruke i srdačnosti, bilo nam je jasno da svetski virus nije imao šanse naspram Danice Ristovski, supruge našeg poznatog glumca Lazara, majke Petra i Jovana i bake devetomesečnog Bogdana.

- U pozorištu sam na paušalu, ta mogućnost postoji već nekoliko godina, da onaj ko ima predstave na redovnom repertoaru može da igra - kaže za "Novosti" Danica Ristovski.

- Tako da mi je moj minuli rad omogućio da budem penzionerka sa paušalom. Odlazak u penziju primam mirno, bez nekog grča. Čovek razmišlja unazad o prolaznosti, o relativnosti, koliko je on centar sveta i ja sam se i psihički i fizički pripremila za taj dan. Svi jednom moramo da odemo u penziju, ali to ne znači da smo umrli. Prebolela sam koronu koja je mnogo uticala na moj stav o životu i shvatila sam da je najvažnije da budemo zdravi, što bi naši stari rekli "da me noge drže i da me služi pamet".

Osim u predstavama "Trpele" i "Kad su cvetale tikve", publika je nedavno gledala u ulozi sportskog komentatora u seriji "Drim tim", a najveću popularnost koja je ovenčana istoimenim "Oskarom" stekla je kao Lila u domaćoj telenoveli "Igra sudbine". S obzirom na to  da joj predstoji snimanje još 100 epizoda ove serije, koja je gledaoce širom regiona prikovala ispred TV ekrana, celo leto će joj biti radno, a tekst uči čim otvori oči.

- Lila mi je donela tu radost da me deca prepoznaju na ulici. Sretnu me pa mi kažu:

"Pozdravite Adu", "A gde je sad Ada?", "Šta radi Luka?", "Kako je Aleksa?"... Meni je to posebno drago i uvek ističem da sam tu rolu dobila na kastingu, po preporuci našeg scenariste Žarka Jokanovića. Nikad dotad nisam radila neku veliku seriju, a kamoli telenovelu.

Sa junakinjom Lilom vrlo je slična po energiji, radoznalosti, obe su kaže spremne da prošire vidike bez obzira na godine. Jedina razlika je u tome što se Lila "meša" u tuđe živote.

- Ona ima neku svoju "vijugu" koja pravi neke određene kombinacije, ja baš ne guram nos svuda i naša deca su pošteđena takvih stvari. Mogu da im kažem ono što mislim, ali ne očekujem da je moja reč sveta.

Foto I. Marinković

Važno je da čovek bude realan kad ode u penziju, jer samo tako može da funkcioniše i da se obraduje. Ne zna kako će se osećati u narednih pet godina, ali neće, tvrdi, da dozvoli da je nešto pokoleba u ovom načinu razmišljanja.

- Kad ne budem imala nijednu predstavu u pozorištu, ja ću sebi izmisliti posao! Nisam radoholičar, već profesionalac i veliki zaljubljenik u svoj poziv.

Otkriva nam da je, kada je imala 50 godina, odlučila da proveri svoje znanje engleskog jezika na jednom ozbiljnom ispitu za tinejdžerski uzrast i stekla je sertifikat sa Kembridža.

- Volim i da čitam, trudim se da to bude svakodnevno, ukoliko mi obaveze dozvole.

Zainteresovali su me nobelovci, a plan mi je da iščitam sve o njima. Pre nekoliko dana, u stanu moje mame, koja je bila profesor srpskog jezika, pronašla sam predivne slikovnice i knjige o Vuku Karadžiću. Sa tom njenom zaostavštinom želim da upoznam svog unuka Bogdana, kad za to dođe vreme.

Poslednjih oktobarskih dana, korona je zakucala na njena vrata. Skener pluća pokazao je promene na desnom krilu, a brzinski test bio je negativan. Ipak, Danica je odmah znala da se razbolela, imala je strašne bolove u glavi i leđima. U stanu je sama provela 37 dana, a iz današnje perspektive kaže da bi bilo bolje da je odmah otišla u bolnicu, veruje da bi se brže oporavila.

- Sad kad mislim o tome, ne bih se usudila da toliko vremena budem sama. Tad sam shvatila da sve ono što su naši preci govorili, sve one floskule i životne rečenice, koje mladi možda ne uvažavaju, da je sve to tačno. Porodica i moja komšinica Keti sa trećeg sprata su sve vreme brinuli o meni. Kako mi je 6. novembra bio rođendan, pred vratima je bilo cveća i poklona do kraja hodnika. Od Lazara sam dobila korpu sa 100 ruža, od dece isto cveće. Jedva sam to sve unela u stan.

Svojim vršnjacima, ali i onim malo starijima, Danica Ristovski poručuje da budu fokusirani na sadašnji trenutak, da gledaju unapred, da budu zdravi i da vode računa o sebi.

- Uživajte u svakom trenutku, u početku dana, u ispijanju kafe i u druženju...

NOVINARKA NA EKRANU

U NEDAVNO emitovanoj seriji "Drim tim", Danica je igrala sportskog komentatora "Zvezdarskog radija". Ipak, ovo nije jedini put da je igrala novinarku. Pre nekoliko decenija, pojavila se u poslednjoj epizodi serije "Vruć vetar", gde je dočarala lik TV reporterke. Kaže nam da joj je ova uloga mnogo draga i da je obraduje svaka repriza ovog kultnog ostvarenja.

SA LAZAROM NEMA MEŠANjA

LAZAR i Danica Ristovski prošle godine proslavili su 40 godina braka. Sarađivali su na mnogim projektima, ali se nikada nisu jedno drugom mešali u rad.

- Do te mere smo brutalni profesionalci, izgrađene ličnosti i samo smo podrška jedno drugom. Ja sam i dalje samo glumica, Lazar je i glumac i producent, imamo našu porodičnu firmu koja već 25 godina pravi filmove - otkriva popularna Lila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...