BLOKIRAN TERAZIJSKI TUNEL NA 10 MINUTA: Advokati prete štrajkom ako se do 1. juna ne povuku izmene zakona o parničnom postupku (FOTO)

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

24. 05. 2021. u 16:24

VEĆA grupa advokata blokirala je, nešto posle 15 sati, na 10 minuta ulaz u Terazijski tunel u znak upozorenja da će, ukoliko zakonodavac ne povuče Predlog izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku do 1. juna, stupiti u obustavu rada.

БЛОКИРАН ТЕРАЗИЈСКИ ТУНЕЛ НА 10 МИНУТА: Адвокати прете штрајком ако се до 1. јуна не повуку измене закона о парничном поступку (ФОТО)

Foto: V. C. S.

Kako su pre toga ocenili na protestnom skupu ispred Advokatske komore Srbije, u Dečanskoj ulici, izmene su protivustavne i narušavaju pravnu sigurnost.

Prema rečima advokata Jelene Pavlović, koja se obratila okupljenima, svi su zatečeni  predlogom izmena koji je 19. maja osvanuo na sajtu Ministarstva pravde, kada je i otvorena javna rasprava. Advokati su protiv dogovora koji je jutros postignutog između ministarke pravde Maje Popović i predsednika AKS Viktora Gostiljca, da će ta rasprava trajati dok se ne postigne konsenzus između zakonodavca i advokature. Oni smatraju da aktuelne izmene treba potpuno povući "jer su nepopravljive" i krenuti u izradu novih, od septembra.

Najviše zamerki odnosi se na odredbe koje predviđaju odbacivanje tužbe ili žalbe na tužbu ukoliko stranka ne plati taksu. U tim slučajevima smatraće se da je tužbu sama povukla. Advokati kažu da to znači da oni sa skromnim primanjima potpuno gube pristup pravdi.

Takođe, predviđeno je da se zakonske odredbe primenjuju retroaktivno, što je, kažu, direktno suprotno članu 197 Ustava, dovodi u pitanje pravnu sigurnost građana i ugrožava više od 800.000 parnica koje su trenutno u toku.

Izmene predviđaju i olakšice sudovima kada odlučuju u masovnim sporovima, kao što su tužbe protiv banaka, ali advokati tvrde da ponuđena rešenja idu na štetu pravnih zastupnika i njihovih klijenata, a u korist banaka. Recimo, ukoliko je neko podneo četiri različite tužbe za četiri kredita, čak i ako dobije sva četiri spora, sud može u jednom da mu dodeli troškove postupka, a da u preostala tri mora da ih plati, jer je procenjeno da je jednim postupkom mogao da obuhvati sve tužbe.

Za advokate su sporni i obavezna elektronska korespodencija sa sudom, praktično uvođenje trostepenosti, gde se umesto faza presuda - žalba uvodi presuda - žalba - revizija, za koju se planira ukidanje vrednosti spora kao uslova za dopuštenost revizije.

Naročito ih ljuti to što će kod zahteva za izuzećem sudije praktično odlučivati sam sudija i još će moći da kazni stranku u postupku ako proceni da je cilj zahteva odugovlačenje postupka.

Pre protesta upozorenja, ministarka pravde i predsednik AKS zajedničkim saopštenjem su potvrdili da će u daljim razgovorima između Ministarstva i advokature biti razmotrene sve primedbe dostavljene na teskt Nacrta zakona kako bi se došlo do rešenja u opštem interesu.

- Napominjemo da je javna rasprava o Nacrtu zakona tek otpočela, a da je cilj izmena postizanje usklađenosti sa EU standardima, unapređenje efikasnosti pravosuđa, skraćivanje trajanja dugotrajnih postupaka, ravnomerna opterećnost sudova, stvaranje uslova za suđenje u razumnom roku - poručuju iz Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024