NE KUPUJTE SKUPE SUPLEMENTE: Vitaminima i mineralima iz hrane ojačajte organizam (JELOVNIK)
AKO ste iz zime izašli sa deficitom vitamina i minerala, što i nije neobično, jer je zimska ishrana često više kalorična nego što je zdrava, onda će vam tegobe koje inače donosi proleće zbog promenljivog vremena, biti još izraženije.
Foto Shutterstock
To su pre svega umor, malaksalost, nepravilan rad srca, česte prehlade, pojava herpesa, pojava podočnjaka zbog promene vremena, tako usled nedostatka osnovnih hranljivih materija - gvožđa, magnezijuma, cinka, vitamina B grupe, vitamina D, zdravih masnoća...
Naravno, ako vas muče navedene tegobe pomoć lekara bi bila dragocena. Jer, samo na osnovu brojnih pokazatelja i rezultata analiza, lekar će da utvrdi da li je reč o manjku odgovarajućih minerala i vitamina ili je reč o nekom ozbiljnijem zdravstvenom stanju.
Foto Shutterstock
U slučaju da je reč o deficitu bitnih nutritivnih elemenata u ishranu bi trebalo uvrstiti meso, zeleno povrće, ribu, jaja, integralne žitarice, mahunarke, sveže i sušeno voće, orašaste plodove. Kada je o nadoknadi vitamina D reč, za njega je ipak najbolje rešenje suplementacija, o čemu savet može da se dobije i u apoteci.
Nedostatak osnovnih hranljivih materija mogu da budu i trnjenje ekstremiteta i problemi sa želucem, dok su anemije česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji obiluje vitaminima i mineralima za radnu nedelju:
Foto Shutterstock
Ponedeljak
doručak: sendvič od integralne kifle sa barenim jajetom, šunkom i zelenom salatom, šolja jogurta
užina: šaka badema
ručak: riba pečena u rerni i salata od barenog brokolija i belog luka
večera: sardina, zelena salata i hleb
Foto Shutterstock
Utorak
doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i orašastim plodovima i suvim voćem
užina: jabuka ili pomorandža
ručak: dinstano meso po izboru, hleb i zelena salata
večera: krompir pečen u ljusci, sveža crvena paprika i mladi sir
Foto: Free Images Pixabay
Sreda
doručak: pečeni hleb od avokada, banane, ovsene pahuljice i jaja sa namazom po želji
užina: banana
ručak: sladak kupus i salata od sveže paprike
večera: integralna testenina sa prelivom od mlevenog mesa
Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
doručak: omlet od dva jaja, zelena salata i hleb
užina: crna čokolada
ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata
večera: projara sa šunkom i slata po izboru
Foto: Shutterstock
Petak
doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika
užina: šaka oraha
ručak: file od oslića i salata od barenog brokolija i crnog luka
večera: tunjevina sa integralnom testeninom i zelena salata
BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)