PUNE AMBULANTE U DOMOVIMA ZDRAVLJA: Vladaju stomačni virusi, deca ugroženija

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

30. 11. 2023. u 11:00

U DOMOVIMA zdravlja povećava se broj pacijenata koji se žale na stomačne tegobe.

ПУНЕ АМБУЛАНТЕ У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА: Владају стомачни вируси, деца угроженија

Foto Shutterstock

Od 40 pregledanih u smeni, bar 10 odsto pacijenata ima povišenu temperaturu, dijareju i povraćanje. Među decom, stomačni virusi su mnogo više rasprostranjeni. Kod školaraca koji potraže pomoć pedijatra čak 30 odsto njih kao glavni simptom ima povraćanje.

Doktorka Svetlana Mićić, specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja Savski venac u Beogradu, kaže da su kod odraslih dominantne tegobe u vidu mučnine, povraćanja, dijareje, bolova i grčeva sa povišenom temperaturom:

- Ovo stanje traje uglavnom pet do sedam dana, a kod pojedinih pacijenata i do 10 dana. Uglavnom je reč o rotavirusima, norovirusima i adenovirusima.

Naša sagovornica napominje da specifična terapija za stomačnu virozu ne postoji:

- Savetuje se odmor i simptomatska terapija, koja treba da ublaži tegobe i ubrza ozdravljenje. Lekovi za spuštanje temerature, probiotici, dovoljan unos tečnosti u vidu čajeva,vode, supe. Od hrane preporučuje se bareno povrće, tost, keks, banana. Jedino bi se u slučaju pogoršanja tegoba, pojave krvi u stolici trebalo javiti lekaru.

Dečji gastroenterolozi kažu da je stomačni virus najčešći razlog za hospitalizaciju dece mlađe od pet godina. Sezona kada je on najrasprostranjeniji među najmlađima je od novembra do aprila meseca.

Bakterijska infekcija teža

KADA je o stomačnim virozama reč, nije isključeno ni da je uzročnik tegoba bakterija, ali gastroenterolozi napominju da su bakterijske infektivne dijareje retke. Kada se dogode, one imaju nešto težu klinički sliku. Takva deca uglavnom imaju izrazito visoku temperaturu, često imaju bolove u trbuhu i krv u stolici, pa čak i neurološke ispade. Najčešći uzročnici su kampilobakter i salmonela, koji često dovode do trovanja hranom.

- Tegobe kod dece najčešće traju tri dana - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica u Beogradu. - Tokom tog perioda većina dece ima intenzivno povraćanje, mučninu, glavobolju i malaksalost. Kada se pojavi temperatura, ona retko ide iznad 38,2.

Pedijatar Jonev napominje da rutinski nije potrebno utvrđivanje uzročnika akutne infektivne dijareje kod svakog deteta:

- Mikrobiološko testiranje se primenjuje samo kod onih sa povišenim rizikom za bakterijsku infekciju i veoma teškom kliničkom slikom, ili pak simptomima koji traju duže od sedam dana. Ukoliko se odlučimo za analizu stolice, možemo analizirati antigene na najčešće virusne uzročnike, ili pak zasejati uzorke stolice za bakterijsku analizu (koprokultura). Ukoliko postoji podatak o skorijoj upotrebi antibiotika, potrebno je u stolici analizirati toksine klostridije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)