JEDNA OPERACIJA NOSA ČESTO NIJE DOVOLJNA: Septorinoplastika - estetska intervencija, jedna je od najzahtevnijih

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 11. 2023. u 08:00

SAVREMENA hirurgija u jednom zahvatu može da reši problem narušene funkcije i izgleda nosa. Ta intervencija naziva se septorinoplastika, i svrstava se u jednu od najzahtevnijih, i po obimu najvećih funkcionalnih i estetskih operacija u regiji glave i vrata. S obzirom na komplikovanost procedure, često poslea nje pacijentu ostanu komplikacije.

ЈЕДНА ОПЕРАЦИЈА НОСА ЧЕСТО НИЈЕ ДОВОЉНА: Септоринопластика - естетска интервенција, једна је од најзахтевнијих

Foto: Free Images Pixabay

U intervjuu za "Novosti" pukovnik profesor dr Milanko Milojević, načelnik Klinike za ORL Vojnomedicinske akademije, kaže da je kod 10 do 15 odsto pacijenata nakon septorinoplastike potrebna manja korekcija usled nastalih deformiteta:

- Ove komplikacije nastaju usled različite dinamike u srastanju različitih struktura nosne piramide, dakle srastanja koštanog, hrskavičavog i potkožnog tkiva, kao i sluznice nosne duplje. Svaka od ovih struktura ožiljavanjem može dovesti do odstupanja od željenog i dobijenog oblika nosa neposredno nakon operacije. Ovo se događa i do godinu dana nakon urađenog zahvata. Na sreću, njihovo rešavanje podrazumeva manju operativnu traumu nego primarna operacija.

* Da li je za te manje korekcije ponovo potrebno da se pacijent uvodi u opštu anasteziju?

- U jednom broju slučajeva mogu se izvesti i u lokalnoj anesteziji, za razliku od primarnog zahvata koji se izvodi u opštoj anesteziji. I oporavak nakon njih je kraći. Međutim, i u ovom slučaju su mirovanje nakon operacije i pravilan položaj prilikom spavanja važni u prevenciji novih komplikacija.

Privatna arhiva

dr Milanko Milojević

* Nakon operacije nosa mnogi pacijenti su naduveni u licu, sa tamnim kolutovima ispod očiju.

- Neposredno nakon septorinoplastike dolazi do razvoja periorbitalnih hematoma, odnosno podliva oko očiju, koji nisu komplikacija u pravom smislu reči, već deo normalnog postoperativnog toka koji pacijenti ponekad doživljavaju kao komplikaciju. U periodu do odstranjivanja spoljašnje fiksacije osmog postoperativnog dana hematomi se u najvećem procentu spontano povlače.

* A krvarenje iz nosa nakon intervencije?

- Sukrvičava sekrecija iz nosa u prvih 24 do 48 sati nakon operacije ne predstavlja komplikaciju već uobičajnu pojavu nakon septorinoplastike. Inače, krvarenje iz nosa je retka komplikacija. Nosna piramida se fiksira u željeni položaj spoljašnjom fiksacijom, a unutrašnjost nosa tamponira. Materijali kojima se ovo postiže su vremenom usavršeni, donose manju traumu po operisanog i sprečavju krvarenje u ogromnom procentu. Ipak, događaju se kod pacijenta sa sklonošću krvarenju, u slučajevima upotrebe antikoagulatnih lekova koji se moraju obustaviti sedam dana pre planiranog zahvata, kao i u slučaju neotkrivenih hematoloških oboljenja i slično.

* Koje komplikacije su još moguće?

- Izuzetno retko se događaju postoperatvne infekcije kože i koštanog tkiva. Pažljivim preoprativnim pregledom i dobijenim urednim bakteriološkim nalazom brisa nosa ove komplikacije se sprečavaju.

Zdravlje i emocije

* Koliko je bitno da se pacijentu osim funkcionalnosti napravi i lep nos?

- Nos je najprominentniji i najprepoznatljivi deo glave, uz oblik i veličinu ušne školjke. Tako da poremećaji njegovog oblika i funkcije mogu značajno da utiču i na zdravstveno stanje i na emotivni status pacijenta. Uspešna septorinoplastika rešava oba napred navedena problema u najvećem broju slučajeva.

* Da li komplikacije mogu da se jave na samoj nosnoj pregradi?

- Nažalost mogu, a jedna od najčešćih je pojava hematoma na septuma, odnosno pregradi.

* Zbog kojih sve stanja se operiše nos?

- Deformiteti nosa različiti po obliku i stepenu su indikacija za korekciju nosne piramide. Iz praktičnih razloga opisuju se deformiteti spoljašnjeg nosa i deformiteti nosne pregrade - devijacije nosne pregrade. Deformiteti spoljašnjeg su urođeni ili stečeni tokom života izazvani traumom. Zahvataju i hrskavičave i koštane strukture nosa. Osnovni tipovi deformiteta spoljašnjeg nosa su grbav (kifotičan), kriv (skoliotičan), sedlast i širok nos sa brojnim kombinacijama između njih. Unutrašnji deformiteti, odnosno devijacije septuma, mogu biti u obliku bodlji (spina), grebena (kristi), devijacija u obliku latiničnoh slova S, pomerene nosne pregrade u celini na račun jedne strane i slično. U najvećem broju slučajeva oni su udruženi i zahtevaju istovremenu korekciju, odnosno septorinoplastiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave