NISU UVEK RAZLOG ZA BRIGU: Vrtoglavice prolaze spontano, nekada i bez terapije

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

02. 10. 2023. u 12:00

UKOLIKO patite od vrtoglavice najpre bi trebalo da idete na pregled kod ORL specijaliste.

НИСУ УВЕК РАЗЛОГ ЗА БРИГУ: Вртоглавице пролазе спонтано, некада и без терапије

Foto Shutterstock

Studije pokazuju da je čak 80 odsto tegoba vezanih za vrtoglavicu ORL porekla, a svega 20 odsto neurološkog. Vrtoglavice ORL porekla su posledica poremećaja ili oboljenja unutrašnjeg uva. Neurološke vrtoglavice se vrlo često manifestuju sa drugim neurološkim ispadima, kao što su izmenjen i otežan govor, otežan hod, paraliza lica... S toga njihova pojava zahteva hitno bolničko lečenje.

U intervjuu za "Novosti" dr Svetlana Valjarević, klinički asistent i specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra u Zemunu kaže da vrtoglavice koje su posledica poremećaja ili oboljenja unutrašnjeg uha traju relativno kratko, od nekoliko sekundi do nekoliko dana, simptomi su jaki i burni, ali najčešće prolaze spontano, čak i bez terapije:

- Pacijenti sa tegobama u vidu vrtoglavica svakodnevno se javljaju u redovnu otorinolaringološku ambulantu, ali i u ambulantu urgentnog bolničkog prijema. U letnjim danima, sa pojavom visokih temperatura, često se javljaju pacijenti koji su malaksali, imaju mučninu i nestabilni su pri hodu. Ovakve tegobe su u najvećem broju slučajeva izazvane varijacijama u vrednostima krvnog pritiska, dužim boravkom na visokim temperaturama ili premorenošću, tako da se u suštini ne radi o vrtoglavicama.

* Kako se postavlja dijagnoza vrtoglavica?

- Da bi se uopšte moglo pristupiti postavljanju dijagnoze, neophodno je pre svega odrediti da li se kod pacijenata zaista radi o vrtoglavicama. Prave vrtoglavice su posledica poremećaja ili oboljenja čula za ravnotežu koje se nalazi u unutrašnjem uvu. Uvek su praćene nevoljnim ritmičnim pokretima očnih jabučica, mučninom sa ili bez povraćanja, osećajem kretanja u prostoru, ili kretanja prostora oko sopstvenog tela, a često i osećajem straha od pada ili gubitka svesti. Pogoršava ih naglo okretanje glave. Nijedan od ovih poremećaja ili oboljenja ne može da bude izazvan promenama atmosferskog pritiska niti spoljne temperature. Takođe, nijedan od ovih poremećaja nema nikakve veze sa cirkulacijom u vratu, ni promenama u vratnoj kičmi, niti je kod takvih pacijenata potrebno tražiti rendgenski snimak iste.

Foto: Privatna arhiva

Dr Svetlana Valjarević

* Jesu li sve ORL vrtoglavice iste?

- Nisu. Najčešći tip je takozvana položajna vrtoglavica, koja predstavlja bezopasan poremećaj čula za ravnotežu i karakteriše se kratkotrajnim vrtoglavicama koje nastaju nakon nagle promene položaja glave, najčešće prilikom spuštanja i okretanja glave na jastuk pred spavanje, prilikom zabacivanja glave ili saginjanja. Epizode takve vrtoglavice traju oko 15 sekundi i veoma su burne. Drugi uzroci vrtoglavica mogu biti upala vestibularnog nerva i čula za ravnotežu, Menijerova bolest (bolest nepoznatog uzroka gde su napadi vrtoglavice praćeni zujanjem u uvu i oštećenjem sluha), virusni ili bakterijski labirintitis ili oštećenje čula za ravnotežu ototoksičnim lekovima.

* Da li su za dijagnozu ovih stanja potrebna posebna snimanja?

- Dijagnoza se postavlja nakon razgovora sa pacijentom, otorinolaringološkog pregleda, snimanja sluha i ispitivanja čula za ravnotežu. Laboratorijske analize krvi kao i radiološka snimanja - skener ili magnetna rezonanca rade se po potrebi.

* Šta se dešava kada pacijenti osećaju tegobe, a rezultati ispitivanja čula za ravnotežu budu uredni?

- Nisu retke situacije u kojima pacijenti bivaju zbunjeni kada rezultati ispitivanja čula za ravnotežu ukažu da nema poremećaja u funkciji istog. U velikom broju slučajeva, nažalost, pacijenti imaju predubeđenja da je u određenom broju godina normalno imati povišen pritisak, dijabetes, blagu anemiju, lošu funkciju jetre ili bubrega i da se svaki zdravstveni problem rešava isključivo primenom lekova. Zbog toga bivaju razočarani kada im kažemo da ne postoji lek niti intervencija iz oblasti otorinolaringologije kojom možemo da im pomognemo u vezi sa tegobama koje osećaju i da je očuvanje i unapređenje njihovog zdravlja najbitniji faktor za poboljšanje kvaliteta života.

KAKO IH SPREČITI?

* Da li se vrtoglavice mogu sprečiti?

- Način sprečavanja ORL vrtoglavica praktično ne postoji. S druge strane, moguća je prevencija bolesti i stanja zbog kojih pacijenti imaju osećaj nestabilnosti, malaksalosti, slabosti, hroničnog umora. Neophodno je pacijentima ukazati na važnost pravilne ishrane, šetnje, što češćih umerenih fizičkih, ali i socijalnih aktivnosti. Oskudna društvena aktivnost i usamljenost koju sve više primećujemo kod pacijenata svih životnih doba, mogu da dovedu do određenog stepena depresivnosti ili anksioznosti u okviru kojih su moguće tegobe koje pacijenti opisuju na različite načine, pa i kao vrtoglavicu.

* Da li povrede glave mogu da dovedu do vrtoglavica?

- U određenom broju slučajeva, kod povređivanja glave dolazi i do povrede struktura unutrašnjeg uva kada vrtoglavica nastaje naglo, ali u narednim nedeljama postepeno prolazi. Nekada dolazi do pomeranja otolita, odnosno kristala kalcijum-karbonata, u one delove unutrašnjeg uva u kojima ne bi trebalo da se nalaze, pa dolazi do položajnih vrtoglavica. Ukoliko je povreda glave udružena sa povredama oka i vida uopšte, osećaj nestabilnosti može da bude izazvan tim problemom. Takođe, osećaj vrtoglavice, zujanja u ušima ili mučnine, može da bude posledica neželjenog dejstva nekog od lekova koje dobijate nakon povrede glave. Kod povreda glave praćenih mučninom najbitnije je proceniti stepen povreda moždanog tkiva, te je neurohirurški tretman prioritet. Tegobe u vidu vrtoglavice mogu se javiti i kada pacijent krene u proces rehabilitacije nakon dugog ležanja u bolnici. Ukoliko je proces lečenja svih posledica pada završen, a vrtoglavice traju i dalje, savetuje se pregled otorinolaringologa.

* Kako se leče vrtoglavice?

- U slučajevima kada su ORL vrtoglavice izazvane komplikacijama dugotrajnih gnojnih oboljenja srednjeg uva, tumora ili povreda struktura unutrašnjeg uva, pacijenti se moraju lečiti hirurški. Kada isključimo ta stanja, vrtoglavice perifernog tipa su benignog i prolaznog tipa, odnosno, vrtoglavice u svom prirodnom toku najčešće prolaze spontano. Bolničko lečenje je neophodno samo kod pacijenata sa teškim simptomima vrtoglavice u smislu mučnine i povraćanja, radi ordiniranja simptomatske terapije u vidu nadoknade tečnosti i davanja lekova za ublažavanje mučnine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024