OPREZ AKO SE POVREDITE PRE LETOVANJA: Sveže rane ne vole ni morsku vodu, a ni sunce

V. N.

11. 07. 2023. u 21:00

ODLAZAK na more rekovalescentima se čini kao dobra ideja nakon operativnih zahvata, kako bi napunili baterije i lakše prebrodili postoperativni period, ali lekari upozoravaju da oprez u tim situacijama nije na odmet.

ОПРЕЗ АКО СЕ ПОВРЕДИТЕ ПРЕ ЛЕТОВАЊА: Свеже ране не воле ни морску воду, а ни сунце

Foto shutterstock

Razlog – morska voda u koaliciji sa sunčevim zracima čini lekoviti tandem, ali takođe mogu i da naštete onima koji su se povrgli hiruškoj intervenciji pred letovanje.Ž

Naime, tuširanje običnom vodom uz upotrebu blagih sapuna preporučuje se i onim pacijentima kojima još nisu izvađeni konci, kako bi se umanjio rizik od infekcije, ali isto ne važi i za morsku vodu ili vodu iz bazena, niti kožu sa mladim, svežim ožiljkom treba izlagati suncu. Jer, dok za vodu iz vodovoda znamo da je bakteriološki ispravna, to ne možemo da tvrdimo i za morsku vodu i vodu iz bazena. 

Takođe, mnogi od nas vole da se brčkaju u moru, a duži boravak u vodi isto može da dovede do infekcije jer sveža rana treba da ostane suva, a čak i ako je zaštitimo gazom ili hanzaplastom, moguće je da se rana, narodski rečeno, pozledi, pa da tako napravimo situacoiju gorom nego što jeste.

Mnogi ne znaju da je “sveža” rana toliko osetljiva nakon što se uklone konci, da je štetno izlagati je suncu čak u narednih godinu dana. U protivnom, ako ožiljak izgori tokom sunčanja može doći i do malignih promena na koži.

Iz tog razloga stručnjaci preporučuju da sveže ožiljke prekrijete i tako ih zaštitite od sunca, ili da ih namažete, ili da ih tokom sunčanja namažete kremom sa visokim zaštitnim faktorom. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!