LEKOVITA CELA BILJKA: Maslačak dobar za "skidanje" holesterola, kao diuretik, kod dijabetesa...

I. K.

20. 06. 2023. u 18:10

MLEČNI sok u maslačku je mešavina proteina i smole, koji uz mnoge druge aktivne komponente iz ove biljke blagotvorno deluje na zdravlje.

ЛЕКОВИТА ЦЕЛА БИЉКА: Маслачак добар за скидање холестерола, као диуретик, код дијабетеса...

Foto Shutterstock

Farmaceutkinja Milica Đukanović, iz Farmaceutske komore Srbije, kaže da gorka jedinjenja koja poseduje maslačak podstiču lučenje žuči, što povoljno deluje na varenje masti i proteina, smanjenje holesterola i uree u krvi. Međutim, kako napominje, trebalo bi biti obazriv, jer je primena korena sa herbom i lista maslačka kontraindikovana kod opstrukcije žučnih puteva, akutne upale žučne kese ili žučnih puteva, bilo koje druge bolesti hepatobilijarnog sistema, kao i u slučaju aktivnog čira na želucu.

Naša sagovornica kaže i da upotreba korena i herbe maslačka povoljno deluje na apetit, poboljšava varenje, ublažava nadimanje i olakšava eliminisanje gasova:

- Ono po čemu je maslačak takođe poznat je njegov diuretski efekat. On podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, pa se svi delovi biljke mogu koristiti u cilju ispiranja urinarnog trakta kod blagih urinarnih tegoba.

Foto: Shutterstock

Neke studije ukazuju na to da maslačak povoljno utiče na lučenje insulina i apsorpciju glukoze u mišićima, što rezultira poboljšanjem osetljivosti na insulin i smanjenjem nivoa šećera u krvi. Brojni lekoviti aktivni principi u maslačku čine ga i pogodnim sredstvom za čišćenje krvi, kao i za ublažavane tegoba kod kožnih erupcija, ekcema, akni, bubuljica i kožnih infekcija.

LISTOVI U SALATI, KOREN U KAFI

Sveži listovi mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi. Dokle god je maslačak dostupan, može da se koristi sok isceđen iz sveže biljke. U zimskim mesecima savetuje se čaj od korena i nadzemnog dela biljke. Kašičicu usitnjenog korena maslačka prelijte sa 200 ml hladne vode, zagrejte, pustite da ključa pet minuta, ostavite da stoji 10 minuta, a zatim procedite. Poželjno je da se pije tri puta dnevno po šolja pre jela. Kašičicu lista maslačka prelijte sa 200 ml ključale vode. Sud se poklopi i ostavi da stoji 15 minuta. Nakon toga se procedi i pije tri puta dnevno po šolja.

- Nikako ne bi trebalo da se smetne s uma da maslačak može da izazove alergijske reakcije kod osetljivih osoba - kaže farmaceutkinja Đukanović. - Zato bi njegovu upotrebu trebalo ograničiti na dve nedelje, i ne smeju ga koristiti deca mlađa od 12 godina, kao i osobe kod kojih je to kontraindikovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)