OPERACIJA JEDINI LEK: Kada se bolest zalistaka otkrije suviše kasno - oslabi srce

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 06. 2023. u 09:50

AKO se propadanje i oboljenje srčanih zalistaka ne otkrije na vreme, dolazi do opterećenja, a zatim popuštanja srčanog mišića.

ОПЕРАЦИЈА ЈЕДИНИ ЛЕК: Када се болест залистака открије сувише касно - ослаби срце

Foto shutterstock

 Kada se razvije srčana slabost, hirurško lečenje ne može da bude od pomoći, pa se zato za očuvanje zdravlja srca savetuju redovni pregledi ultrazvukom. Oni su za najveći broj pacijenata dovoljni da se pravovremeno otkriju promene na zaliscima.

U intervjuu za "Novosti", dr Ivan Stojanović, hirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže da bolest srčanih zalistaka može da nastane naglo, ali i da "tinja" godinama:

- Kod naglo, odnosno akutno nastale bolesti pacijent oseća iznenadni nedostaka vazduha, praćen iskašljavanjem penušavog sadržaja. Ovakve tegobe mogu da budu praćene i jakim bolom u grudima koji je posledica ili infarkta miokarda ili disekcije - raslojavanja ushodne aorte, što može da bude životno ugrožavajuće. Ukoliko su tegobe gušenja praćene visokom temperaturom, velika je verovatnoća da se radi o bakterijskoj infekciji zalistaka. Na sreću, akutno nastale bolesti zalistaka nisu toliko česte, ali zahtevaju hitno i intenzivno lečenje.

* Šta se dešava kada se promene na zaliscima dešavaju duže vreme?

- Kod hroničnih bolesti, promene na srčanom zalistku nastaju postepeno, što daje prostor srčanom mišiću da se prilagodi tako da postoji jedan dug period bez ikakvih simptoma. U ovoj fazi bolesti, pacijenti ne osećaju nikakve tegobe čak i pri težim fizičkim aktivnostima. Trajanje ovog asimptomatskog perioda je individualno i zavisi od težine i brzine napredovanja promena na zalistku, a činjenica je da može da traje dugi niz godina. U svakom slučaju, posle izvesnog vremena srčani mišić počinje da propada i pojava simptoma govori da je došlo do izvesnog stepena oštećenja srčanog mišića (miokarda).

FOTO: Arhiva novosti

Dr Ivan Stanojević

* Koji simptomi se javljaju u ovom slučaju?

- Tada pacijent počinje da oseća nedostatak vazduha pri naporu, aritmije ili kratkotrajne gubitke svesti i to je trenutak kada se bolesnici najčešće obrate lekaru za pomoć. Ipak, činjenica je da jedna velika grupa obolelih, bolest svojih zalistaka otkrije sasvim slučajno na sistematskim pregledima ili kada se lekaru jave zbog krajnje nespecifičnih tegoba.

* Zašto dolazi do oboljenja srčanih zalistaka?

- Nekada je reumatska groznica uzrokovana streptokoknim infekcijama u detinjstvu bila glavni uzroka obolevanja zalistaka. Zbog primene antibiotika, reumatska bolest je danas retka u srednje razvijenim i razvijenim zemljama, tako da možemo slododno reći da je degenerativna bolest danas vodeći uzrok bolesti zalistaka.

* Zbog čega dolazi do degenerativnih promena na zalscima?

- One nastaju kao posledica urođenih ili stečenih bolesti vezivnog tkiva zalistaka, mada se danas sve više govori i o uticaju zapaljenskih procesa na ubrzano propadanje tkiva zalistaka. Kada kažem zapaljenskih mislim na dugotrajne, izuzetno blage inflamatorne procese koji nisu izazvani infekcijom. Pojedini zalisci, kao na primer mitralni, mogu stradati i kao posledica infarkta miokarda jer su anatomski i funkcionalno povezani sa funkcijom srčanog mišića za koji se vezuju. Posebnu i vrlo opasnu grupu bolesti zalistaka predstavljaju bakterijske infekcije koje su na sreću ređe zastupljene od degenerativnog ili ishemijskog porekla bolesti.

SAVREMENA KARDIOHIRURGIJA

* Danas se mnogo priča o minimalno invazivnim i endoskopskim operacijama srca i zalistaka. Kakva su vaša iskustva i mišljenje o toj vrsti hirurgije?

- Minimalno invazivna kardiohirurgija podrazumeva manje traumatske operacije srca izvedene kroz minimalne hirurške rezove ili endoskopski. Upravo je u patologiji srčanih zalistaka, endoskopska hirurgija srca pokazala vrhunac svojih prednosti. Zamislite bolesnika kome ste rekonstruisali mitralni zalistak kroz rez veličine pet do šest santimetara sakriven tako da se praktično i ne može primetiti. Ovakav bolesnik ima trajno rešen problem sa zaliskom, brže se oporavlja nakon intervencije, ne uzima antikoagulantnu terapiju i ima praktično nevidljiv ožiljak.

* Na koje načine se dijagnostikuje bolest srčanih zalistaka?

- Jedan kvalitetan klinički pregled i slušanje srčanih tonova ili eventualnih šumova stetoskopom može u većini slučaja da postavi dosta jasnu dijagnozu. Naravno, to danas nije dovoljno i zahteva precizniju dijagnostiku ultrazvučnim - ehokardiografskim pregledom srca. Iskusni ehokardiografista će precizno opisati vrstu i stepen promena na zalistku kao i eventualni obim oštećenja srčanog mišića.

* Kada ovi pregledi nisu dovoljni?

- U pojedinim slučajevima, kao na primer kod mitralnog zalistka, standardni ehokardiografski pregled zbog anatomskog položaja zalistka često ne može jasno opisati promene na njemu i definisati težinu bolesti pa se onda pacijenti upućuju na transezofagealni ehokardiografski pregled koji se izvodi sondom kroz jednjak bolesnika. Grubo gledano, postoje dva osnova tipa bolesti zalistaka. Prvi je suženje, odnosno stenoza zalistka, kada je sam otvor zalistka smanjen pa samim tim i protok krvi kroz njega. Kod druge vrste bolesti, radi se o tzv. insuficijenciji ili popuštanju zalistka gde se on ne zatvara ispravno čime je narušena njegova osnovna funkcija, a to je omogućavanje jednosmernog toka krvi kroz srce.

* Kako se leče bolesti zalistaka?

- Bolest srčanog zalistka je čist mehanički problem i ne postoje lekovi koji će to rešiti, već eventualno ublažiti simptome i kupiti vreme do operacije koja je jedini i pravi izbor u lečenju srčanih zalistaka. Najjednostavniji način lečenja je zamena, kod koje se obolelo tkivo zalistka odstrani, a na njegovo mesto ugradi veštački zalistak koji može biti mehanički ili biološkog porekla. Optimalan pristup u lečenju zalistaka je i njegova rekonstrukcija, odnosno popravka, kada oboleli zalistak prekrojimo tako da on postane trajno funkcionalan uz minimalnu ugradnju veštačkog materijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave