ZBOG NOVE BOLESTI ZAVISNOSTI: Niču luksuzni centri za lečenje "navučenih" na kriptovalutu

I. K.

04. 03. 2023. u 10:48

PANDEMIJA i nestabilno tržište kriptovalutama doveli su do pomahnitale trgovine na digitalnom tržištu.

ЗБОГ НОВЕ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ: Ничу луксузни центри за лечење навучених на криптовалуту

Foto Shutterstock

To je razlog zbog čega su psihijatri počeli da se susreću i sa zavisnicima od trgovine kriptovalutama. Luksuzni rehabilitacioni centri niču svuda po svetu, obećavajući izlečenje od zavisnosti od kriptovaluta, piše Bi-Bi-Si. Većina rehabilitacionih ovih centara je luksuznog tipa, a nudi lečenje i od drugih zavisnosti: narkotika, alkohola i poremećaja u ishrani.

Prema navodima Bi-bi-Sija, tri rehabilitaciona centra i dve klinike za borbu protiv zavisnosti tvrde da su u poslednje dve godine primili stotine upita u vezi sa ovim problemom. Ali, stručnjaci za zavisnosti su skeptični prema tome da li trgovina kriptovalutama zahteva tako prekomernu intervenciju.

- Lečenje zavisnosti od kriptovaluta je slično drugim zavisnostima - rekla je Ana Lembke, profesorka psihijatrije sa Univerziteta Stenford i šefica Medicinske klinike za dualnu dijagnozu zavisnosti na Stenfordu. - To je biopsihosocijalna bolest, tako da zahteva biopsihosocijalnu intervenciju, dakle lekove u nekim slučajevima, individualnu i grupnu psihoterapiju, menjanje navika i okruženja ili primenu zdravijih aktivnosti.

Stručnjaci poput dr Lembke navode da je zavisnost od trgovine kriptovalutama nalik kockanju i da se prema tome tako treba i odnositi prema ovoj zavisnosti.

- Ti luksuzni rehabilitacioni centri nisu potrebni - rekla je Lea Nouer, direktorka Centra za proučavanje kockanja u Ratgersovoj školi socijalnih radova. - Oni zarađuju na ljudima koji su očajni. Jer, bilo da ste zavisni od trgovine kriptovalutama, sportskog klađenja ili igranja lutrije, vaši simptomi i lečenje će uglavnom biti isti.

Kao i u slučaju drugih zavisnosti, lečenje od zavisnosti od kriptovalutama treba da počne apstinencijom i izlaženjem na kraj sa simptomima krize. Dr Lembke kaže da oni mogu da obuhvataju anksioznost, razdražljivost i nesanicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KURTI POBEGAO: Pukla bruka u Prištini (VIDEO)