BOLE VAS SINUSI? Pet efikasnih načina za ublažavanje tegoba

Novosti online

28. 01. 2023. u 15:29

BOLOVI u sinusima izazvani prehladom obično ne zahtevaju intervenciju lekara.

БОЛЕ ВАС СИНУСИ?  Пет ефикасних начина за ублажавање тегоба

Foto: Shutterstock

Sa poboljšanjem i postepenim nestankom drugih simptoma prehlade i bolovi u sinusima se smanjuju. Ponekad, međutim, bakterije u blokiranim sinusima mogu dovesti do infekcije poznate kao bakterijski sinusitis. Sinusitis izazvan bakterijskom infekcijom može izazvati bol duže od nedelju dana koliko obično traje tipična prehlada. Lekar može da nam da antibiotike i druge lekove koji će nam pomoći da se osećamo bolje.

Bez obzira na to da li su bolovi u sinusima uzrokovani prehladom ili bakterijskom infekcijom, postoji nekoliko načina na koje možemo da ih ublažimo:

1. Upotreba fiziološkog rastvora za nos

Fiziološki rastvor ili slana voda u spreju, ublažiće oticanje sinusa i pomoći u razbijanju sluzi koja nam zapušava nosne kanale. Možemo ga koristiti do šest puta dnevno bez brige o neželjenim efektima. Možemo i sami da napravimo svoj fiziološki sprej za nos. U tome može da nam pomogne lekar ili farmaceut, ali je važno da voda koju koristimo bude destilovana ili prokuvana.

2. Ovlaživač je dobar za zapušene sinuse

Zapušeni sinusi dobro reaguju na vlažan vazduh. Korišćenje ovlaživača, posebno tokom noći dok spavamo, pomoći će nam da nam sinusi ostanu otvoreni i da ublažimo pritisak. Možemo da pokušamo da posle tuširanja toplom vodom ostanemo još izvesno vreme u kupatilu i da udišemo paru. Druga opcija je udisanje pare iz posude sa vrućom (ne ključalom) vodom za brže delovanje.

Foto Shutterstock

3. Topli oblog smanjuje bolove u sinusima

Za smanjenje otoka i olakšanje bola koji pulsira može da pomogne topli oblog. Stavite toplu, vlažnu krpu preko čela, očiju i obraza.

4. Primena dekongestivnog spreja za nos

Ovi sprejevi smanjuju zapušenje i pružaju olakšanje, posebno na početku prehlade. Mogu se naći u vidu spreja za nos, tečnosti ili tableta. Ako koristite dekongestivni sprej za nos, nemojte da to bude duže od tri dana. U slučaju da ga koristite duže, može da se desi da pogorša, a ne poboljša zapušenost.

Foto: Shutterstock

5. Bolovi u sinusima i lekovi koji pomažu

Acetaminofen, ibuprofen ili naproksen mogu da ublaže bol u sinusima. Aspirin protiv bolova nikada ne treba davati deci i tinejdžerima. To može biti opasno.

Ako bolovi u sinusima ne prestanu ili vam ne bude bolji nakon 10 dana, posetite lekara. U slučaju da je došlo do dodatnih komlikacija i infekcije bakterijom možda će biti potreban i antibiotik.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

(Eklinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIJE DOVOLJNO SAMO ISPIRANJE: Jedini pravi način čišćenja jagoda