U TOKU KLINIČKA ISPITIVANJA: Da li će nove vakcine da spreče demenciju?

Du. K.

25. 12. 2022. u 09:50

VIŠE naučnih timova u svetu trenutno ispituje efikasnost i bezbednost potencijalnih vakcina protiv demencije, koje su u različitim fazama kliničkih ispitivanja.

У ТОКУ КЛИНИЧКА ИСПИТИВАЊА: Да ли ће нове вакцине да спрече деменцију?

Foto Shutterstock

Vakcina protiv Alchajmerove bolesti, "poreklom" iz Brigama i ženske bolnice u Bostonu, ušla je u fazu jedan kliničkog ispitivanja u novembru 2021. U toku je kliničko ispitivanje faze dva za Araclon Biotech vakcinu protiv Alchajmerove bolesti koja cilja beta-amiloid, odnosno senilne plakove u mozgu. Biofarmaceutska kompanija sa sedištem u Švajcarskoj, AC Immune SA ima ciljanu vakcinu kandidata za Alchajmerovu bolest u fazi 1B/2A kliničkog ispitivanja. Početkom ove godine, farmaceutska kompanija Vakkiniti objavila je da je dobila FDA brzu oznaku za svoju imunoterapeutsku vakcinu za Alchajmerovu bolest. Kandidat za vakcinu, UB-311, završio je klinička ispitivanja faze 1 i 2A, a očekuje se da faza 2B počne krajem 2022.

Da li očekivanja i u ovom slučaju premašuju mogućnosti medicine i da li je uopšte vakcinom moguće sačuvati memoriju? Doktorka Heder Snajder, potpredsednica za medicinske i naučne odnose za Alchajmerovu asocijaciju, rekla je da je ovo uzbudljivo vreme u istraživanju Alchajmerove bolesti, sa više od 100 potencijalnih terapija koje se testiraju u različitim fazama istraživačkog procesa, a mnoge druge se razvijaju:

- Postojala su neka istraživanja koja istražuju aktivnu imunizaciju, kao što su vakcine, kako bi se "zaštitili" pojedinci od Alchajmerove bolesti - objasnila je ona. - Ovo su vakcine koje se razvijaju da ciljaju biologiju povezanu sa Alchajmerom - rekla je dr Snajder.

Foto: Shutterstocvk

Prema dr Majklu G. Agađanjanu, potpredsedniku i profesoru imunologije na Institutu za molekularnu medicinu u Hantington Biču, u Kaliforniji, vakcine protiv neurodegenerativnih poremećaja su poput podjedinačnih vakcina i rekombinantne vakcine, koji koristi DNK tehnologiju za podizanje antitela protiv najimunogenijih peptidnih segmenata.

Doktor Agađanijan je deo tima Instituta za molekularnu medicinu (IMM) koji razvija vakcinu protiv Alchajmerove bolesti.

SVI NA ISTOJ HIPOTEZI

Naučnici ipak kažu da će proći još neko vreme, ne precizirajući koliko, pre nego što bilo koja vakcina bude dostupna. Samo za proces razvoja, regulatorne "prepreke" i klinička testiranja potrebno je nekoliko godina.

Doktorka Snajder rekla je da su dosadašnje studije bile veoma male ili na miševima:

- Potrebno je više istraživanja u velikim, raznolikim ljudskim populacijama pre nego što možemo da komentarišemo potencijalnu korisnost vakcine za zaštitu ili lečenje Alchajmerove bolesti.

- Naš cilj je bio da razvijemo imunogenu vakcinu koja može da izazove dovoljan nivo antitela na periferiji svih vakcinisanih kognitivno neoštećenih starijih osoba i da odloži ili zaustavi početak Alchajmerove bolesti - objasnio je on. - Razvili smo jedinstvenu vrstu vakcine zasnovanu na tehnologiji univerzalne platforme "MultiTEP". Ova platforma stimuliše memoriju da proizvodi i do 10 puta više antitela, čiji je cilj da spreče ili barem odlože bolest.

 


BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!