SIGURNI ZNACI DA VAM JE SRCE OSTARILO: Pet neočekivanih simptoma upozoravaju na teške bolesti

Novosti online

20. 10. 2022. u 18:50

AKO osećate umor, kratkoću daha ili vam se javljaju otoci - posetite kardiologa!

СИГУРНИ ЗНАЦИ ДА ВАМ ЈЕ СРЦЕ ОСТАРИЛО: Пет неочекиваних симптома упозоравају на тешке болести

Foto Shutterstock

Uglavnom se veruje da prvi znaci srčanih problema počinju da se javljuju tek nakon 45-50 godina. Međutim, lekari smatraju da su ove teorije zastarele i da se sve češće infarkti i šlogovi, poremećaji srčanog ritma i neobjašnjivi bolovi u grudima javljaju kod mnogo mlađih ljudi. Širom sveta, smrtnost od kardiovaskularnih bolesti raste među ljudima starosti 25-30 godina.

Kako da znate da je srce počelo da vam stari pre vremena i da ste u riziku od razvoja kardiovaskularnih oboljenja? Postoji pet znakova koji ukazuju da je najvažniji organ počeo da se "umara", a nisu bol u grudima ili visok krvni pritisak.

1. Povećan umor

Po pravilu, zbog srčane insuficijencije, mišići se slabije snabdevaju kiseonikom. Zbog toga se teže podnosi bilo kakva fizička aktivnost, pa čak i rad koji je ne uključuje. 

2. Smanjena izdržljivost

Ovaj simptom proizilazi iz prethodnog. Ali, prisustvo blagih tegoba uopšte ne znači da je neophodno da pojačate fizičku aktivnost. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom koji će utvrditi uzrok ove smanjene izdrživosti i shodno rezultatima prepisati terapiju.

Foto: Free Images Pixabay

 

3. Kratkoća daha

Osećaj nedostatka vazduha tokom fizičke aktivnosti ukazuje na to da srce već slabije pumpa krv, što za posledicu ima nedostatak kiseonika. U ovom slučaju mogu da pomognu vežbe disanja i određeni lekovi, ali pod uslovom da ih je lekar prepisao.

4. Otoci

Ovo je najčešći simptom ranih srčanih problema. Kako napominju kardiolozi, kod otoka ne treba odmah "navaliti" na diuretike ili pokušavati da se kontrastnim tušeiranjem olakšaju simptomi. Otoci koji su posledica slabijeg rada srca se tretiraju lekovima. 

5. Nepravilan puls

Aritmija je najupečatljiviji znak da srce više ne može da se nosi sa opterećenjem. kad je unapredovala, može da izazove pogoršanje dotoka krvi u mozak, vrtoglavicu, pa čak i gubitak svesti.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024