STOMAČNE TEGOBE ČEŠĆE OD RESPIRATORNIH: Ambulante pune, ali su simptomi sa kojima dolaze pacijenti uglavnom blagi

I. Kovačić

16. 10. 2022. u 10:50

DA li ste "zakačili" samo prehladu, stomačni virus ili kovid možete da saznate jedino ako se testirate.

СТОМАЧНЕ ТЕГОБЕ ЧЕШЋЕ ОД РЕСПИРАТОРНИХ: Амбуланте пуне, али су симптоми са којима долазе пацијенти углавном благи

Foto: Shutterstock

Drugi pouzdani način ne postoji, jer kako upućuju lekari iz domova zdravlja, simptomi se preklapaju, tako da ni oni najiskusniji bez testa ne mogu pouzdano da utvrde o kom uzročniku je reč. Ako imate povišenu temperaturu, kašljete, povraćate ili ste jednostavno malaksali najpre idite u kovid-amubulantu.

Doktor Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac kaže da se negativni na kovid upućuju na dalje lečenje kod izabranog lekara, a kovid pozitivni u kovid-ambulantama prate narednih sedam dana:

- Trenutno imamo više pacijenata koji se žale na stomačne tegobe nego na respiratorne. Među njima, najviše je radno aktivnih. Olakšavajuće je da tegobe traju svega 24 sata, mada mogu da budu vrlo izražene u vidu mučnine, dijareje povraćanja, pa čak i povišene elesne temperature.

Kovid-pozitivni se dominantno žale na tri glavna simptoma - kašalj, malaksalost i bol u mišićima.

- Prisutna je i temperatura, ali uglavnom nije visoka - kaže dr Slađana Graovac, lekar opšte medicine u Domu zdravlja Palilula. - Dnevno u našoj kovid- ambulanti pregledamo u proseku 30 pacijenata, mada ima dana kada ih bude i po 60.

Kada je o drugim simptomima kovida reč, gotovo da ih i nema.

ZAŠTITA OD GRIPA

VAKCINACIJA protiv sezonskog virusa gripa uveliko se sprovodi po domovima zdravlja. Stručnjaci apeluju na sve ugrožene grupe da se vakcinišu, jer prema onome kako je influenca pogodila južnu hemisferu, pretpostavlja se da bi udar gripa i na severnoj polulopti ove godine mogao da bude jak.

- Retko ima pacijenata koji su izgubili čulo ukusa i/ili mirisa - kaže dr Graovac. - Za mesec dana, na ove tegobe žalila su mi se svega dva do tri pacijenta.

Aktuelna terapija za kovid zavisi od stanja pacijenta.

- Inficirani koronom oporavljaju se sada uglavnom za tri do četiri dana i ogromna većina ne dođe na kontrolni pregled, jer nema potrebe - kaže naša sagovornica. - Terapija je uglavnom vitaminska, a kod pacijenata sa komorbiditetima i komplikacijama odlučujemo se za antivirusne, ponekad i za antibiotske lekove.

Među decom, predškolskog i školskog uzrasta dominiraju respiratorne infekcije.

- Ima i stomačnih viroza, ali učestalije su tegobe sa disanjem, zapušen nos i kašalj - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica. - Temperature u slučaju respiratornih infekcija su dosta blage i, uopšte, klinička slika koju ovih dana viđamo kod prehlađene dece nije zabrinjavajuća.

Za razliku od dispanzera za odrasle, najmlađi se, prema rečima dr Joneva, upućuju na testiranje na kovid samo kada roditelj prijavi da je dete imalo kontakt sa zaraženim.


BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)